Wykonanie
Halibut lekko grillowany z maślanym sosem aromatyzowanym
cytryną i
tymiankiem. Podałam go z
groszkiem cukrowym i frytkami z
młodych ziemniaków pieczonymi w piekarniku . Taki fish &
chips w wersji de luxe.Składniki
halibut, ok. 400 g
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzsok z 3/4
cytrynyoliwa do smażenia
czosnek, 2 ząbkiskórka otarta z 1
cytrynymasło, 40 g
tymianek, kilka gałązekSposób przygotowania
Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić
solą i
pieprzem. Skropić
sokiem z połowy
cytryny. Odstawić na pół godziny.
Masło roztopić. Zebrać całą pianę, która wytrąciła się na powierzchni. Ściągnąć z ognia. Odczekać 5 minut. Następnie zlać żółty płyn do innego garnuszka, pozostawiając biały osad na dnie. Do
masła dodać pozostały
sok z cytryny i skórkę. Przyprawić. Podgrzewać 5 minut. Następnie wrzucić posiekany
tymianek.Na patelni grillowej rozgrzać
oliwę. Wlać 2 łyżeczki sosu. Położyć
halibuta. Wrzucić rozgnieciony, ale nieobrany
czosnek. Po 3-4 minutach przewrócić
rybę. Smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na talerze. Polać sosem. Podawać ulubionymi dodatkami.where to get viagra