ßßß Cookit - przepis na Halibut z sosem maślano-cytrynowym z tymiankiem - Buszująca w kuchni

Halibut z sosem maślano-cytrynowym z tymiankiem - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Halibut lekko grillowany z maślanym sosem aromatyzowanym cytryną i tymiankiem. Podałam go z groszkiem cukrowym i frytkami z młodych ziemniaków pieczonymi w piekarniku . Taki fish & chips w wersji de luxe.
Składniki
halibut, ok. 400 g
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
sok z 3/4 cytryny
oliwa do smażenia
czosnek, 2 ząbki
skórka otarta z 1 cytryny
masło, 40 g
tymianek, kilka gałązek
Sposób przygotowania
Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na pół godziny.
Masło roztopić. Zebrać całą pianę, która wytrąciła się na powierzchni. Ściągnąć z ognia. Odczekać 5 minut. Następnie zlać żółty płyn do innego garnuszka, pozostawiając biały osad na dnie. Do masła dodać pozostały sok z cytryny i skórkę. Przyprawić. Podgrzewać 5 minut. Następnie wrzucić posiekany tymianek.
Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Wlać 2 łyżeczki sosu. Położyć halibuta. Wrzucić rozgnieciony, ale nieobrany czosnek. Po 3-4 minutach przewrócić rybę. Smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na talerze. Polać sosem. Podawać ulubionymi dodatkami.
where to get viagra
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/halibut-z-sosem-maslano-cytrynowym-z-tymiankiem