ßßß Cookit - przepis na Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem - Buszująca w kuchni

Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
pstrąg, 2 sztuki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
cytryna, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 pęczek
tymianek, 1/2 doniczki
czosnek, 5-6 ząbków
mąka pszenna, 5-6 łyżek
masło klarowane do smażenia, 2-4 łyżki
limonka (opcjonalnie), 1/2 sztuki
Sposób przygotowania
Pstrągi umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć głowy (chyba, że macie na tyle dużą patelnię, żeby całe ryby się zmieściły). Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, również w środku. Skropić sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę, 2 ząbki czosnku i limonkę pokroić w plasterki. Do każdej ryby włożyć po porcji ziół, 2 plasterki cytryny i po 1 ząbku czosnku. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie obtoczyć w mące. Patelnię mocno rozgrzać. Wlać masło i wrzucić pozostałe ząbki czosnku, wcześniej je rozgniatając. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, zmniejszyć trochę ogień, położyć ryby. Smażyć z obu stron do osiągnięcia pożądanego koloru (około 5-8 minut na każdą stronę).
Podawać z plasterkami cytryny i limonki oraz pieczonymi ziemniaczkami.
buy viagra uk online
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/smazony-pstrag-z-ziolami-i-czosnkiem