Wykonanie
Składniki
pstrąg, 2 sztuki
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzcytryna, 1 sztuka
natka pietruszki, 1 pęczek
tymianek, 1/2 doniczki
czosnek, 5-6 ząbków
mąka pszenna, 5-6 łyżek
masło klarowane do smażenia, 2-4 łyżki
limonka (opcjonalnie), 1/2 sztukiSposób przygotowania
Pstrągi umyć i dokładnie osuszyć. Odciąć głowy (chyba, że macie na tyle dużą patelnię, żeby całe
ryby się zmieściły). Oprószyć
solą i
pieprzem z każdej strony, również w środku. Skropić
sokiem z połowy
cytryny. Drugą połowę, 2 ząbki
czosnku i
limonkę pokroić w plasterki. Do każdej
ryby włożyć po porcji
ziół, 2 plasterki
cytryny i po 1 ząbku
czosnku. Odstawić do lodówki na pół godziny.Następnie obtoczyć w
mące. Patelnię mocno rozgrzać. Wlać
masło i wrzucić pozostałe ząbki
czosnku, wcześniej je rozgniatając. Kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, zmniejszyć trochę ogień, położyć
ryby. Smażyć z obu stron do osiągnięcia pożądanego koloru (około 5-8 minut na każdą stronę).Podawać z plasterkami
cytryny i
limonki oraz pieczonymi ziemniaczkami.buy viagra uk online