ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem

Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi tęczowe
2 łyżki miękkiego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 plasterki cytryny
4 plastry pomidora
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę dodać do masła wraz z posiekaną natką pietruszki , dokładnie wymieszać.
Plastry cytryny oraz pomidora przekroić na pół.
Ryby umyć osuszyć na ręczniku papierowym , poodcinać łby.
Każdą rybę naciąć na grzbiecie w czterech miejscach.
Od środka oprószyć pstrągi solą i pieprzem, nafaszerować masłem czosnkowym oraz 4 połówkami pomidora.
Od wierzchu na przecięciach położyć pół plasterki cytryny.
Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym , piec około 25 min z piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubiona sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/delikatne-mieso-ryby-idealnie-komponuje-sie-z-maslem-czosnkowo-pietruszkowym-pomidor-dodaje-charakteru-a-cytryna-wzbogaca-jej-smak