Składniki:2 wypatroszone pstrągi tęczowe2 łyżki miękkiego masła3 ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszki4 plasterki cytryny4 plastry pomidorasól morska świeżo mielonapieprz czarny świeżo mielonyPrzygotowanie:Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę dodać do masła wraz z posiekaną natką pietruszki , dokładnie wymieszać.Plastry cytryny oraz pomidora przekroić na pół.Ryby umyć osuszyć na ręczniku papierowym , poodcinać łby.Każdą rybę naciąć na grzbiecie w czterech miejscach.Od środka oprószyć pstrągisolą i pieprzem, nafaszerować masłemczosnkowym oraz 4 połówkami pomidora.Od wierzchu na przecięciach położyć pół plasterki cytryny.Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym , piec około 25 min z piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubiona sałatką ze świeżych warzyw.Smacznego