Wykonanie
Składniki6 porcji2 podwójne
piersi kurczakasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz3 ząbki
czosnku, starte na tarce o małych oczkach2 - 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy extra vergine50 g miękkiego
masła200 g - 20 cieniutkich plasterków
szynki serrano lub parmeńskiej1/2
cytrynyoraz:500 g
pomidorków na gałązkach, przekrojonych na połówki
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
suszonego oreganoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dwie formy żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm lub jedną odpowiednio większą. Połączone piersi przekroić na 2 pojedyncze. Oczyścić z błonek i kostek. Ułożyć na desce wypukłą stroną do dołu.
Ostrym nożem przeciąć włókna na środku piersi i rozkroić ją na dwa cieńsze filety, następnie zrobić kilka nacięć nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm (szczególnie w miejscach najgrubszych).Oprószyć
solą (niezbyt dużo, bo
szynka jest słona), świeżo zmielonym
pieprzem, natrzeć
czosnkiem,
natką pietruszki,
sokiem z cytryny i
oliwą extra vergine. Następnie dłońmi wymaczać w miękkim
maśle (jeśli jest twarde, można je roztopić). Ułożyć w formie (nacięciami do dołu) zachowując miejsce na
pomidorki. Piersi przykryć plasterkami
szynki parmeńskiej.
Pomidorki ułożyć pomiędzy kawałkami
piersi kurczaka rozcięciem do góry. Oprószyć
solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
cukrem,
suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na 22 minuty (dwie blaszki należy piec na jednym poziomie piekarnika, jeśli się nie zmieszczą należy najpierw upiec piersi z jednej, później z drugiej blaszki). Posypać
bazylią i od razu podawać.Propozycja podania
ryż / quinoa /
kasza jaglana /
kuskus / ziemniaczki /
pieczywo oraz
bazylia,
roszponka lub
sałata