ßßß Cookit - przepis na Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym

Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk
sól morska drobnoziarnista
3 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte końcem noża
1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Masło pietruszkowe:
(składniki wymieszać w miseczce, doprawić solą morską)
1/3 szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska
Dodatki:
cząstki cytryny do serwowania
świeże pieczywo
sałata z pomidorami, rzodkiewką i szczypiorkiem
Przygotowanie
Langustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie solą morską i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką czosnku i oliwy z oliwek. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.
Langustynki rozłożyć na talerze i polać masłem pietruszkowym. Jeść palcami - będą potrzebne chusteczki do wycierania palców. Podawać z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/langustynki_z_grilla/przepis.html