ßßß
Cookit - przepis na Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym
Składniki
Sól morska
Czosnek
Oliwa extra vergine
Masło
Natka pietruszki
Cytryna
Pieczywo
Sałata
Pomidor
Rzodkiewka
Szczypiorek
Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje1 kg langustynek w pancerzach, około 20 sztuk
sól morska
drobnoziarnista3 ząbki
czosnku
, drobno posiekane i roztarte końcem noża1/3 szklanki
oliwy z oliwek extra virgin
Masło
pietruszkowe
:(składniki wymieszać w miseczce, doprawić
solą morską
)1/3 szklanki roztopionego
masła
1/4 szklanki
oliwy z oliwek extra virgin
3 - 4 łyżki posiekanej
natki pietruszki
sól morska
Dodatki:cząstki
cytryny
do serwowaniaświeże
pieczywo
sałata
z
pomidorami
,
rzodkiewką
i
szczypiorkiem
PrzygotowanieLangustynki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać i dokładnie wysuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać delikatnie
solą morską
i ułożyć na tacy. Posmarować pędzelkiem mieszanką
czosnku
i
oliwy z oliwek
. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym i grillować przez około 5 - 7 minut z każdej strony aż pancerze się zrumienią i będą chrupiące.Langustynki rozłożyć na talerze i polać
masłem
pietruszkowym
. Jeść palcami - będą potrzebne chusteczki do wycierania palców. Podawać z cząstkami
cytryny
,
pieczywem
i letnią
sałatką
z
sałaty
,
pomidorów
,
rzodkiewki
i
szczypiorku
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/langustynki_z_grilla/przepis.html
Przepisy powiązane
Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem
Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki
Piersi kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi
Masło czosnkowe
Wiosenne kanapki
Składniki powiązane (0)