Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów00adminKrewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszkiSmażenie krewetek oraz innych owoców morza w pancerzykach jest charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. Pozwala on na szybkie przygotowanie prostej i jednocześnie wyrafinowanej przystawki.Składniki16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek lub langustynek w pancerzach4 ząbki czosnku5 łyżek oliwy extra verginepół pęczka natki pietruszkisól morska, pieprz2 łyżki masła (opcjonalnie)Dodatki:sałata, pomidorki koktajlowe, miodowysos winegretPrzygotowanieMrożone krewetki dokładnie rozmrozić w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, delikatnie doprawić solą. Rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć krewetki i smażyć po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu. W międzyczasie dorzucić pokrojony na plasterki czosnek, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać masło. Wyłożyć na talerze i podawać z sałatą z pomidorkami koktajlowymi i winegretem.