ßßß Cookit - przepis na Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki

Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki
Smażenie krewetek oraz innych owoców morza w pancerzykach jest charakterystyczny dla kuchni hiszpańskiej. Pozwala on na szybkie przygotowanie prostej i jednocześnie wyrafinowanej przystawki.
Składniki
16 świeżych lub mrożonych surowych krewetek lub langustynek w pancerzach
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy extra vergine
pół pęczka natki pietruszki
sól morska, pieprz
2 łyżki masła (opcjonalnie)
Dodatki:
sałata, pomidorki koktajlowe, miodowy sos winegret
Przygotowanie
Mrożone krewetki dokładnie rozmrozić w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć, delikatnie doprawić solą. Rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć krewetki i smażyć po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu. W międzyczasie dorzucić pokrojony na plasterki czosnek, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać masło. Wyłożyć na talerze i podawać z sałatą z pomidorkami koktajlowymi i winegretem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/krewetki/czosnek/przepis.html