ßßß
Cookit - przepis na Biała ryba pieczona z fasolką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Biała ryba pieczona z fasolką
Składniki
Filet z białej ryby
Oliwa extra vergine
Pomidor
Sałata
Fasola biała
Natka pietruszki
Czosnek
Sok z cytryny
Miód
Pieprz czarny
Sól morska
Wykonanie
Składniki1 porcja1
filet białej ryby
, około 200 g (ze skórką lub bez)1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin
+ dodatkowo do serwowania1 gałązka
pomidorków
koktajlowych
Sałatka
z
białej fasolki
:1/3 puszki (około 150 g)
białej fasoli
w zalewie (lub ugotowanej)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1/3 ząbka
czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgine
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego
miodu
świeżo zmielony
czarny pieprz
i
sól morska
Przygotowanie
Sałatka
z
białej fasolki
:
Fasolkę
odsączyć i umieścić w miseczce razem z
natką pietruszki
oraz posiekanym i roztartym końcem noża
czosnkiem
. Wymieszać z
oliwą z oliwek
,
sokiem z cytryny
i
miodem
. Doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem
i
solą morską
.
Ryba
: Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować
oliwą
i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Filet opłukać i osuszyć. Jeśli ma skórkę, ponacinać ją nożem. Ułożyć skórką do dołu w rozgrzanym naczyniu lub na blaszce, doprawić
solą
i
pieprzem
, dodać
pomidorki
, skropić
oliwą
i piec przez około 10 minut, aż
ryba
będzie upieczona w środku a
pomidorki
miękkie.Do naczynia z
rybą
dodać
sałatkę
z
fasolki
(można ją wcześniej trochę podgrzać).
Rybę
i
pomidorki
polać dodatkową
oliwą z oliwek
, wyłożyć na talerz lub jeść prosto z naczynia.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/z_fasolka/przepis.html
Przepisy powiązane
Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki
Sałatka z serem pleśniowym w miodowym sosie winegret
sałatka z cukinii
Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Grillowane boczniaki
Składniki powiązane (0)