ßßß
Składniki:mix sałat100 g sera z niebieską pleśnią2 pomidory½ zielonego ogórka lub jeden mniejszy½ pęczka dymki (tylko zielona część)garść posiekanej natki pietruszkisos winegret:1 łyżka miodu1 i ½ łyżki soku z cytryny5 łyżek oliwy extra vergine1 łyżeczka musztardy dijonszczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzuszczypta soliPrzygotowanie:Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy na sicie i układamy w misce. Dodajemy pokrojnego w kostkę ogórka oraz pomidory. Drobno siekamy dymkę oraz natkę pietruszki, wrzucamy do sałatki. Na koniec układamy cząstki sera pleśniowego i całość dokładnie mieszamy.Do niedużego zamykanego słoiczka wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.Smacznego!