Poniższa sałatka to bardzo prosta kompozycja, którą możecie podać podczas spotkania z przyjaciółmi lub na większej imprezie. Świeże warzywa doskonale komponują się z serem pleśniowym i lekko miodowymsosem winegret. Sałatka będzie także doskonałym dodatkiem do obiadu lub sycącą przekąską w porze drugiego śniadania. Do przygotowania poniższej sałatki polecam mieszankę łagodnych, kolorowych sałat. Aczkolwiek intensywna i lekko orzechowa w smaku rukola także będzie tutaj pasować.Składniki:mix sałat100 g sera z niebieską pleśnią2 pomidory½ zielonego ogórka lub jeden mniejszy½ pęczka dymki (tylko zielona część)garść posiekanej natki pietruszkisos winegret:1 łyżka miodu1 i ½ łyżki soku z cytryny5 łyżek oliwy extra vergine1 łyżeczka musztardy dijonszczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzuszczypta soliPrzygotowanie:Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy na sicie i układamy w misce. Dodajemy pokrojnego w kostkę ogórka oraz pomidory. Drobno siekamy dymkę oraz natkę pietruszki, wrzucamy do sałatki. Na koniec układamy cząstki sera pleśniowego i całość dokładnie mieszamy.Do niedużego zamykanego słoiczka wlewamy oliwę oraz sok z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy. Zakręcamy i potrząsamy energicznie, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.Smacznego!