ßßß Cookit - przepis na Tabbouleh - tradycyjna sałatka arabska - Fotokulinarnie

Tabbouleh - tradycyjna sałatka arabska - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Świeża i lekka sałatka arabska, zwana również sałatką libańską, składająca się przede wszystkim z kuskusu i warzyw. Smaku dodaje duża ilość natki pietruszki, a także listki mięty oraz sok z cytryny.
Sałatka jest bardzo orzeźwiająca – polecam ją szczególnie na lekki i szybki posiłek. Świetnie nadaje się również na wynos, ponieważ można ją przygotować kilka godzin wcześniej.
Tradycyjnie, m. in. w Libanie i Syrii, tabbouleh podaje się na liściach sałaty rzymskiej i dekoruje ćwiartkami limonki.
Zamiast kuskusu można użyć ziaren bulgur. Natomiast w wersji bezglutenowej polecam użycie kaszy jaglanej.
Składniki
120 g kuskusu (lub w wersji bez glutenu: kaszy jaglanej)
1 pomidor
1/3 ogórka zielonego
1/4 czerwonej papryki
2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)
1 pęczek natki pietruszki
ok. 20 listków mięty
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Jeśli używamy kaszy jaglanej jako zamiennika bez glutenu: kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem – wtedy nie będzie gorzka. Następnie należy ją zalać ilością wody 2 razy większą niż ilość kaszy, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha, tj. ok. 15 min.
pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z czerwoną papryką
posiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymek
ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki soku
wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz
wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kuskusem
odstawić na 10 min, by smaki się „przegryzły”, a następnie podawać
Opublikowano: 10 marca 2014
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na arabskie Tabbouleh. Informacje o Tabbouleh za Wikipedia.org
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Lekka sałatka warzywna
Tortille pszenne
Mini tosty z camembert na słodko
Ratatouille
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tabbouleh-tradycyjna-salatka-arabska