Wykonanie
Świeża i lekka
sałatka arabska, zwana również
sałatką libańską, składająca się przede wszystkim z
kuskusu i warzyw. Smaku dodaje duża ilość
natki pietruszki, a także listki
mięty oraz
sok z cytryny.
Sałatka jest bardzo orzeźwiająca – polecam ją szczególnie na lekki i szybki posiłek. Świetnie nadaje się również na wynos, ponieważ można ją przygotować kilka godzin wcześniej.Tradycyjnie, m. in. w Libanie i Syrii, tabbouleh podaje się na liściach
sałaty rzymskiej i dekoruje ćwiartkami
limonki.Zamiast
kuskusu można użyć ziaren bulgur. Natomiast w wersji bezglutenowej polecam użycie
kaszy jaglanej.Składniki120 g
kuskusu (lub w wersji bez glutenu:
kaszy jaglanej)1
pomidor1/3
ogórka zielonego1/4
czerwonej papryki2 zielone
cebule dymki (zielona część z 2
cebul)1 pęczek
natki pietruszkiok. 20 listków
mięty3 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1 ząbek
czosnku3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuWykonanie
kuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni
kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą
wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Jeśli używamy
kaszy jaglanej jako zamiennika bez glutenu:
kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem – wtedy nie będzie gorzka. Następnie należy ją zalać ilością
wody 2
razy większą niż ilość
kaszy, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia
wody, ale zanim stanie się zbita i sucha, tj. ok. 15 min.
pomidor i
ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z
czerwoną paprykąposiekać
natkę pietruszki, liście
mięty oraz zielone części
cebul dymekząbek
czosnku przecisnąć przez praskę, a z
cytryny wycisnąć 3 łyżki sokuwymieszać
oliwę,
sok z cytryny,
czosnek oraz
sól i
pieprzwszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z
kuskusemodstawić na 10 min, by smaki się „przegryzły”, a następnie podawać
Opublikowano: 10 marca 2014Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na arabskie Tabbouleh. Informacje o Tabbouleh za Wikipedia.orgLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Lekka
sałatka warzywna
Tortille pszenne
Mini tosty z
camembert na słodko
RatatouillePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus