ßßß
Świeża i lekka sałatka arabska, zwana również sałatką libańską, składająca się przede wszystkim z kuskusu i warzyw. Smaku dodaje duża ilość natki pietruszki, a także listki mięty oraz sok z cytryny.Sałatka jest bardzo orzeźwiająca – polecam ją szczególnie na lekki i szybki posiłek. Świetnie nadaje się również na wynos, ponieważ można ją przygotować kilka godzin wcześniej.Tradycyjnie, m. in. w Libanie i Syrii, tabbouleh podaje się na liściach sałaty rzymskiej i dekoruje ćwiartkami limonki.Zamiast kuskusu można użyć ziaren bulgur. Natomiast w wersji bezglutenowej polecam użycie kaszy jaglanej.Składniki120 g kuskusu (lub w wersji bez glutenu: kaszy jaglanej)1 pomidor1/3 ogórka zielonego1/4 czerwonej papryki2 zielone cebule dymki (zielona część z 2 cebul)1 pęczek natki pietruszkiok. 20 listków mięty3 łyżki soku z cytryny4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1 ząbek czosnku3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzuWykonaniekuskus umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem 1 do 2 cm powyżej powierzchni kuskusu. Zostawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę, a następnie odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Jeśli używamy kaszy jaglanej jako zamiennika bez glutenu: kaszę należy przed gotowaniem przepłukać wrzątkiem – wtedy nie będzie gorzka. Następnie należy ją zalać ilością wody 2 razy większą niż ilość kaszy, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody, ale zanim stanie się zbita i sucha, tj. ok. 15 min.pomidor i ogórek obrać, a następnie pokroić w drobna kostkę razem z czerwoną paprykąposiekać natkę pietruszki, liście mięty oraz zielone części cebul dymekząbek czosnku przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć 3 łyżki sokuwymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprzwszystkie składniki dokładnie wymieszać razem z kuskusemodstawić na 10 min, by smaki się „przegryzły”, a następnie podawać
Opublikowano: 10 marca 2014Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na arabskie Tabbouleh. Informacje o Tabbouleh za Wikipedia.orgLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Lekka sałatka warzywna
Tortille pszenne
Mini tosty z camembert na słodko
RatatouillePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus