Wykonanie
Prosta
sałatka, która może zastąpić posiłek. Idealna, żeby zabrać ją do pracy, na podróż czy piknik. Sprawdzi się także jako dodatek do obiadu. Pełna świeżych, chrupiących warzyw. Lato na talerzu.
Składniki:5 łyżek suchej
kaszy kuskus1/2 zielonego
ogórka2 średniej wielkości
pomidory lub garść
pomidorków cherry1
papryka5
cebulek dymek (biała część)1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczka posiekanych liści
mięty*1/2 ząbka
czosnku2 łyżki
orzeszków piniowych1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwysólpieprzPrzygotowanie:
Kuskus zalać osolonym wrzątkiem ok 1 cm ponad powierzchnię
kaszki. Przykryć i odstawić, aby wchłonął
wodę.
Ogórka,
pomidory i
paprykę pokroić na spore kawałki,
cebulki w słupki.
Orzeszki piniowe uprażyć przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.Wystudzony
kuskus rozbić widelcem, aby
kaszka stała się sypka. Wsypać do miski, dodać warzywa,
pietruszkę i posiekany
czosnek. Wymieszać. Doprawić
sokiem i
oliwą. Posolić i dodać
pieprz.Na koniec posypać orzeszkami.Smacznego :)* opcjonalnie, dla tych, którzy
miętę lubią. Dzięki niej
sałatka staje się orzeźwiająca.