ßßß
Składniki:5 łyżek suchej kaszy kuskus1/2 zielonego ogórka2 średniej wielkości pomidory lub garść pomidorków cherry1 papryka5 cebulek dymek (biała część)1 łyżka posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczka posiekanych liści mięty*1/2 ząbka czosnku2 łyżki orzeszków piniowych1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwysólpieprzPrzygotowanie:Kuskus zalać osolonym wrzątkiem ok 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Przykryć i odstawić, aby wchłonął wodę.Ogórka, pomidory i paprykę pokroić na spore kawałki, cebulki w słupki.Orzeszki piniowe uprażyć przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.Wystudzony kuskus rozbić widelcem, aby kaszka stała się sypka. Wsypać do miski, dodać warzywa, pietruszkę i posiekany czosnek. Wymieszać. Doprawić sokiem i oliwą. Posolić i dodać pieprz.Na koniec posypać orzeszkami.Smacznego :)* opcjonalnie, dla tych, którzy miętę lubią. Dzięki niej sałatka staje się orzeźwiająca.