Wykonanie
Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównymSkładniki :200 g
krewetek2-3 ząbki
czosnku½ opakowania mix
sałat½ opakowania
rukoli3 łyżki
oliwy extra vergin1
papryczka chili50 ml
białego wina (wytrawne)
Sól morska oraz
pieprz2 łyżki
masła klarowanego500 g
pomidorków koktajlowychSos:5 łyżki
oliwy extra vergin2 łyż
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Krewetki myjemy i osuszamy. Następnie umieszczamy w naczyniu, dodajemy 3 łyżki
oliwy, około 10 cienkich plasterków
chili, wyciskamy
czosnek, solimy oraz
pieprzymy. Całość mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania. Po zamarynowaniu całość smażymy około 10 min na masełku klarowany. Następnie wlewamy 50 ml
wina na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając czekamy, aż
wino odparuje.
Między czasie myjemy
sałatę,
rukolę oraz
pomidorki. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidorki kroimy we ćwiartki i oprószamy
solą oraz
pieprzem. Do kubka dodajemy 4 łyżki
oliwy, 2 łyżki
soku z cytryny,
sól oraz
pieprz i dokładnie mieszamy. Do miseczki wrzucamy mix
sałat oraz
rukolę, polewamy większą połową sosu i dokładnie mieszamy. Pozostałym sosem polewamy
pomidorki i również dokładnie mieszamy. Na dowolne naczynie wykładamy mix
sałat oraz
rukolą, następnie
pomidorki i na samą górę usmażone
krewetki. Smacznego!