ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

nazwa

Wykonanie

Miał być pstrąg z grilla na majówkowym grillowaniu, ale mała „I” od wczoraj gorączkuje. W związku z tym nasze majówkowo- piknikowe plany, mimo przecudnej pogody, musieliśmy zmodyfikować. Świeże pstrągi, pieprz cytrynowy, odrobina masła i czosnku i dużo, dużo natki pietruszki i Pstrąg z grilla gotowy, u nas taki trochę oszukany, bo z patelni grillowej, ale wyszedł przepyszny!
Składniki:
2 pstrągi (każdy ważący ok. 250g)
2 łyżeczki masła
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wykonanie:
Wypatroszone wcześniej pstrągi myjemy i posypujemy w środku pieprzem cytrynowym.
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką (zostawiamy dwie całe gałązki zielonej pietruszki). Pietruszkowo- czosnkowe masełko nakładamy ostrożnie do środka ryb, wkładamy też po gałązce natki.
Tak przygotowane pstrągi kładziemy na ruszt do pieczenia ryb, lub wysmarowaną olejem tackę aluminiową i grillujemy ok. 10 minut z każdej strony. Albo jak w naszym przypadku smarujemy olejem patelnię grillową i smażymy na niej ryby przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas smażenia, czy pieczenia zależy od wielkości ryby i od temperatury grilla, czy palnika. Musimy obserwować pstrągi, jak mięso będzie białe, znaczy, że rybka jest już gotowa.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/pstrag-z-grilla.html