Wykonanie
sobota, 4 Luty 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Zapiekane
ziemniaki z
parmezanem,
czosnkiem i
tymiankiem. Uwierzcie mi, smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 😉Składniki:3 łyżki rozpuszczonego
masła3 łyżki startego
parmezanułyżeczka sproszkowanego
czosnkułyżeczka
tymiankupłaska łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzuokoło 10 średniej wielkości
ziemniakówFormę na babeczki smarujemy
olejem.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to szatkownicą do
kapusty lub w robocie kuchennym. Jeśli nie macie ani jednego ani drugiego, to musicie dobrze naostrzyć nóż i pokroić.W misce mieszamy starty
parmezan,
czosnek,
tymianek,
sól i
pieprz. Wrzucamy pokrojone
ziemniaki do miski, dodajemy rozpuszczone
masło i dokładnie mieszamy z resztą składników.Układamy
ziemniaki w foremce i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w foremce na 5 minut, następnie wyjmujemy i podajemy. Smacznego!