ßßß Cookit - przepis na Zupa brokułowa z ricottą

Zupa brokułowa z ricottą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 - 6 porcji
50 g masła
1 por, umyty i pokrojony
2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
1 brokuł, pokrojony
4 szklanki bulionu
150 g liści szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 szklanki płynnej śmietanki
80 g sera ricotta
Przygotowanie
Ustawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć masło, pory i czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż pory zmiękną. Składniki zeszklić i za bardzo nie zrumieniać. Dodać brokuły i bulion, gotować aż brokuły będą miękkie, przez około 8 minut. Dodać szpinak i gotować przez kolejną minutę.
Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek, dodać po 2 - 3 łyżki ciepłej śmietanki, na wierzch ułożyć ser ricotta i udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z chrupkim chlebem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_krem_brokulowa_ricotta/przepis.html