Wykonanie
Składniki4 - 6 porcji50 g
masła1
por, umyty i pokrojony2 ząbki
czosnku, obrane i rozgniecione1
brokuł, pokrojony4 szklanki
bulionu150 g liści
szpinaku1 łyżka
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 szklanki płynnej
śmietanki80 g
sera ricottaPrzygotowanieUstawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć
masło,
pory i
czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż
pory zmiękną. Składniki zeszklić i za bardzo nie zrumieniać. Dodać
brokuły i
bulion, gotować aż
brokuły będą miękkie, przez około 8 minut. Dodać
szpinak i gotować przez kolejną minutę.Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z
sokiem z cytryny i doprawić
solą oraz
pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek, dodać po 2 - 3 łyżki ciepłej
śmietanki, na wierzch ułożyć
ser ricotta i udekorować startą
skórką z cytryny. Podawać z
chrupkim chlebem.