Wykonanie
Składniki4 porcje2 łyżki
masła lub
oleju roślinnego1
cebula1 ząbek
czosnku300 g białych i jasnozielonych części
porów (z około 2
porów)2 łyżki
oliwy extra vergine1 kg
marchewki1 łyżeczka
cukru2 - 3 łyżeczki czerwonej
słodkiej papryki w proszku (lub 1-2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka
ostrej papryki)
sól morska750 ml
bulionu jarzynowego1 łyżka
soku z cytryny375 ml
mleka (krowiego lub
kokosowego)Dodatki, np:
makaron, świeżo zmielony
czarny pieprz,
śmietanka lub gęste
mleko kokosowePrzygotowanieW dużym szerokim garnku roztopić
masło lub podgrzać
olej, dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i zeszklić ją. Dodać
czosnek pokrojony na plasterki a po minucie
pory pokrojone na kawałeczki. Wlać
oliwę extra vergine i dusić przez przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż
pory nieco zmiękną.Następnie dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki
marchewkę,
cukier,
czerwoną paprykę i
sól (jeśli będziemy używać słonego
bulionu, zupę solimy do smaku na sam koniec). Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez około 7 minut. Wlać
bulion, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek i gotować przez około 30 - 45 minut, aż
marchewka będzie miękka.Zupę zmiksować na gładki krem razem z
sokiem z cytryny i
mlekiem, w razie potrzeby doprawić. Podgrzać przed podaniem, podawać np. z
makaronem, świeżo zmielonym
pieprzem i odrobiną
kremowej śmietanki (lub gęstego
mleka kokosowego).WskazówkiW wersji dla dzieci ograniczyć ilość
papryki w proszku. Można też użyć
wody zamiast
bulionu, chyba, że mamy dobry jakościowo domowy
wywar z jarzyn.