Wykonanie
Jako że w ostatnim czasie udało mi się w końcu nabyć blender, jestem wciąż w fazie eksperymentowania z nim i poznawania jego możliwości. Rzecz jasna, pierwszą rzeczą, za jaką się zabrałem były zupy kremy. Niestety, pierwsza zeszła na tyle szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęć. Dziś prezentuję drugą, dopiero co ugotowaną. Zupa ma słodkawy smak i jest bardzo sycąca.Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku (z niewielkimi, jak zawsze, zmianami).
Składniki:1 łyżka
masła1 mała
cebula lub pół większej1 niewielki ząbek
czosnku1 niezbyt duży
por (głównie korzeń - do jasnozielonej części)2 łyżki
oliwy extra vergine1/2 kg
marchewki1 mała
pietruszka1/2 łyżeczki
cukru1-2 łyżeczki czerwonej
słodkiej papryki w proszku
sól morskapieprz1,5 szklanki
wody mineralnej lub
bulionu1 łyżka
soku z cytryny3/4 szklanki
mlekadodatki:
makaron lub grzanki z
chlebaPokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić w garnku na
maśle. Po kilku minutach dodać pokrojony
czosnek, a następnie skrojonego
pora. Wlać
oliwę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 7 min., mieszając co jakiś czas.W tym czasie obrać
marchew i
pietruszkę. Drobno pokroić (polecam użycie w tym celu pojemnika do siekania z zestawu blendera, jeśli macie; zupa będzie się wtedy krócej gotować, bo warzywa szybciej zmiękną). Pokrojone warzywa wrzucić do garnka, dodać
cukier,
paprykę słodką oraz
sól (o ile nie używamy słonego
bulionu; jeśli używamy, należy posolić zupę dopiero na koniec). Dusić warzywa przez kolejnych 7 min.Wlać
wodę lub
bulion, zagotować na dużym gazie, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min., aż
marchewka zmięknie (w przypadku grubiej posiekanej może być potrzebny dłuższy czas gotowania).Zupę zmiksować na gładki krem dodając
sok z cytryny i
mleko, doprawić w razie potrzeby. Podgrzać przed podaniem, podawać z
makaronem lub grzankami. Ozdobić świeżymi listkami
bazylii.