Wykonanie
Składniki (4 porcje):białe i jasnozielone części z 2
porów1 kg
marchewki1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła2 - 3 łyżeczki czerwonej
słodkiej papryki w proszku
sól morska750 ml
bulionu375 ml
mleka1 łyżka
soku z cytrynyW dużym garnku roztapiamy
masło, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażamy ją przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu na średnim ogniu. Następnie dodajemy pokrojony
czosnek , a po chwili
pory pokrojone w plasterki. Dodajemy
oliwę i dusimy całość przez przez około 7 minut mieszając sporadycznie, dopóki
pory nieco nie zmiękną.Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną
marchewkę i
czerwoną paprykę. Warzywa dusimy przez kolejne 7 minut. Dodajemy
bulion i zagotowujemy, po zwiększeniu ognia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez około 40 minut, aż
marchewka będzie całkiem miękka.Zupę miksujemy blenderem na gładki krem dodając
sok z cytryny oraz
mleko. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kleksem
śmietany.