Wykonanie
Składniki4 porcje1 łyżka
masła lub
oleju kokosowego1 łyżeczka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1
liść laurowy150 g
marchewki (1 średnia), pokrojonej w 1 cm plasterki1 nieduża
cebula, pokrojona w kosteczkę1 mały ząbek
czosnku, pokrojony na plasterki1,5 - 2 cm kawałek
imbiru (pominąć w wersji łagodnej), pokrojony w plasterki1 łyżka
mąki pszennej750 g (4 średnie) dojrzałe
pomidory, pokrojone na kawałki *1/2 szklanki listków
bazylii250 ml
mleczka kokosowego (lub krowiego)szczypta
cukru,
sól morska do smaku i świeżo zmielony
czarny pieprzugotowany
biały ryż do podaniaPrzygotowanieW garnku z grubym dnem roztopić
masło z
oliwą. Włożyć
liść laurowy i smażyć przez kilkanaście minut aż uwolni swój aromat. Dodać
marchewkę i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu, oprószyć szczyptą
soli i
cukru. Wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.Dodać
cebulę,
czosnek i
imbir i dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 5 - 7 minut, aż
marchewka zmięknie.Dodać
mąkę, wymieszać i smażyć przez minutę nie rumieniąc. Dodać
pomidory, doprawić jeszcze
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Gotować bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta.Wyjąć
liść laurowy z zupy, dodać
bazylię i zmiksować. Wymieszać z
mlekiem kokosowym (lub
mlekiem krowim) i przelać przez sito bezpośrednio do garnka w którym gotowała się zupa.Przetrzeć przez sito, pozostawiając na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotować na małym ogniu. Podawać z ugotowanym
białym ryżem, grzankami
maślanymi lub samą, jako małą elegancką i aromatyczną zupę na przyjęcie.Wskazówki* poza sezonem na świeże
pomidor y można użyć
pomidorów pelati z puszki lub passatę
pomidorową (
przecier pomidorowy). w wersji zupy dla dzieci - pomijamy
pieprz i
imbir.
Mleko kokosowe możemy zastąpić zwykłym
mlekiem krowim.
Bazylię -
kolendrą.