Wykonanie
Składniki2 porcje150 g filetu z
łososia200 g
zielonej fasolki szparagowej1 łyżka
masła klarowanego,
oleju kokosowego lub innego
oleju roślinnego250 ml
mleka kokosowego1 łyżka
sosu rybnego (opcjonalnie)Marynata do
łososia:szczypta
soli morskiej1/2 - 1 łyżeczka zielonej pasty
curry (w ilości do smaku)2 łyżki
soku z limonki1 łyżka drobno startego świeżego
imbirudrobno starty ząbek
czosnkuDo podania:1 - 2 łyżki
sosu sojowegoszklanka listków
bazylii100 g (1 torebka)
białego ryżu (np. jaśminowego)Przygotowanie
Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić na 2 cm kostkę. Włożyć do miski, doprawić
solą i dodać resztę składników marynaty: pastę
curry,
sok z limonki,
imbir i
czosnek. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Fasolkę opłukać, przyciąć końce i pokroić na połówki. Wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 9 minut, wyłowić łyżką cedzakową. Do tej samej
wody włożyć woreczek
ryżu i ugotować go (około 15 minut).
Ryż można też ugotować w oddzielnym garnku.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła lub
oleju, włożyć kawałki
łososia i obsmażyć je z każdej strony (w środku może pozostać jeszcze surowy). Stopniowo wlewać
mleko kokosowe, zagotować. Doprawić niewielką ilością
soli lub najlepiej dodać
sos rybny. Gotować przez około minutę aż
mleko nieco zgęstnieje i
łosoś dogotuje się. Włożyć
fasolkę i wszystko razem podgrzać. Podawać z
ryżem,
sosem sojowym i
bazylią.