ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczakiem i szparagami

Curry z kurczakiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
100 g (1 torebka) białego ryżu (np. jaśminowego)
1,5 łyżki masła klarowanego lub oliwy
250 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 - 2 łyżki sosu sojowego
szklanka listków bazylii (można zastąpić kolendrą)
Marynata do kurczaka:
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki zielonej pasty curry (lub posiekanej zielonej papryczki chili)
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Kurczaka oczyścić ze wszystkich błonek, skórek i kostek i ocieplić w temperaturze pokojowej. Przekroić wzdłuż na dwa cieńsze filety (szczególnie w najgrubszej części). Następnie pokroić w poprzek na paseczki. Włożyć do miski, posolić, dodać starty lub rozgnieciony czosnek, pastę curry lub posiekaną chili oraz imbir. Kurczaka dokładnie nasmarować marynatą i odstawić ok. pół godziny.
Szparagi opłukać, odłamać najgrubsze i zdrewniałe końce. Łodygi pokroić na 3 cm kawałki. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić.
Rozgrzać patelnię, roztopić łyżkę masła lub wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony po około 2 minuty (kurczak ma zmienić kolor z różowego na beżowy). Dodać pozostałe masło lub oliwę oraz szaragi, smażyć wszystko dalej przez około 3 minuty co chwilkę mieszając.
Wlać mleko kokosowe i sos rybny, zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut (około 3 minuty) na większym ogniu aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem, skrapiając sosem sojowym i posypując obficie bazylią (lub kolendrą).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/curry_ze_szparagami/przepis.html