Wykonanie
Składniki2 porcje1 pojedyncza
pierś kurczaka, pokrojona w kostkę3 łyżki
oliwy (lub
oleju roślinnego do smażenia lub
masła klarowanego)2 łyżeczki gotowej pasty
curry lub 1 posiekana
papryczka chili1 starty ząbek
czosnku1 łyżeczka startego
imbiru1
batat, obrany i pokrojony w 0,5 cm kostkę (lub
dynia)1/2
bakłażana, pokrojonego w 0,5 cm kostkę100 ml
przecieru pomidorowego (passaty)200 ml
mleka kokosowegogarść świeżej
bazyliiugotowany
ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g (1 torebka)Przygotowanie
Kurczaka posolić i obtoczyć w mieszance
oliwy (1 łyżka), pasty
curry,
czosnku i
imbiru. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki
oliwy, dodać
bataty, i smażyć przez około 4 minuty. Dodać
bakłażana, posolić i smażyć wszystko razem dalej przez kolejne 3 minuty.Warzywa zgarnąć na boki patelni a na środek włożyć kawałki
kurczaka. Obsmażyć z dwóch stron (przez około minutę). Następnie wlać
sos pomidorowy i zagotować, dodać
mleko kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie (jeśli sos stanie się zbyt gęsty można go rozrzedzić gorącą
wodą). Doprawić
solą i wymieszać z
bazylią, podawać z ugotowanym
ryżem.