Wykonanie
Potraw z
dynią ciąg dalszy. Tym razem radzę wypróbować przepis na
curry z
dynią i
kurczakiem. Bardzo aromatyczne dzięki dodaniu
imbiru,
mleczka kokosowego oraz
pomidorów.
Składniki (na 2 osoby):0,5 kg
piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś)300 ml
mleczka kokosowego0 , 5 kg dyni pokrojonej w kostkę2 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chili (możemy dodać więcej jeśli lubimy ostre)ok 2 cm świeżego
imbirupuszka
pomidorów2 łyżeczki
curry w proszku2 łyżeczki
kurkumy w proszkupół łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżka
oliwyPrzygotowanie (czas ok 45 minut):
Czosnek,
imbir i
papryczkę chili dokładnie posiekać,
piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miseczki. Doprawić połową przypraw oraz odrobiną
oliwy.
Kurczaka odstawić na ok 10-15 minut żeby się zamarynował.Na patelni rozgrzać resztę
oliwy i przełożyć
kurczaka, szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę
dynie. Wszystko zalać
mleczkiem kokosowym i
pomidorami z puszki oraz dodać resztę przypraw.Wszystkie składniki należy dusić ok 15 minut aż
dynia zmięknie.
Jako dodatek do dania polecam hinduskie placki chapati. W Polsce można dostać w niektórych delikatesach lub sklepach z orientalną żywnością. Kupuję się je mrożone i przygotowuje podgrzewając z obu stron na suchej patelni, aż do czasu kiedy będą ciepłe i lekko się zrumienią.Można oczywiście podawać
curry tradycyjnie z
ryżem.