Wykonanie
Azjaci jako pierwsi udomowili świnię. Jedzą też różne rzeczy wyłowione z
mórz i oceanów. Kuchnia azjatycka jest bogata, fascynująca i bardzo różnorodna. Bardzo lubię zupki chińskie (Kim Chi z Tao Tao
sieje popłoch!). Nie mogło zatem zabraknąć na tym blogu akcentów nawiązujących do kuchni wschodu.Potrzebujemy:
piersi kurczakacurry w proszku
mleko kokosoweimbir (świeży)
ryżRobiąc cokolwiek z
curry należy pamiętać, że
curry wsypuje się na patelnie jako pierwsze, aby uwolniło pełen wachlarz
smakowo-zapachowy. Do
curry wrzucamy pokrojonego drobno
kurczaka i smażymy aż będzie prawie dobry. Wszystko powinno przybrać ładną, żółtą barwę.
Imbir obieramy, kroimy drobno i wsypujemy do
kurczaka. Całość zalewamy
mlekiem kokosowym z puszki. Można dodać do tego wiele innych rzeczy, ale jak potrawa ma więcej niż 4-5 składników to jest już trudna.Potrawę można podawać z
ryżem albo z
kartoflami, ale w tym drugim wypadku można mówić o "
dziwnej międzykulturowej fuzji". W ramach surówki
ostre papryczki (ostre na wejściu i na wyjściu).