Wykonanie
Uwielbiam to danie, tak samo jak uwielbiam wszystko co smakuje i pachnie
kokosem - czy są to
ciastka,
olejki czy kosmetyki do pielęgnacji ciała - kocham! Potrawą tą mogłabym się zajadać w nieskończoność - tak bardzo mi smakuje:) Pyszne
mięso z piersi kurczaka otulone delikatnym, aksamitnym,
kokosowym sosem...najlepiej podane z
ryżem - niebo w gębie!Za pierwszym razem przyrządzałam
kurczaka w samym sosie bez dodatków, teraz trochę pokombinowałam i dodałam odrobinę koloru. Czas na przepis:
- podwójna
pierś z kurczaka- puszka
mleka kokosowego (u mnie w wersji light)- 3 kolorowe
papryki (ja dałam po połowie z każdej)- 2 nieduże
cebule- 2 łyżeczki
curry- pół łyżeczki
imbiru w proszku-
sól,
pieprz-
ryżCebulkę kroję w kostkę i duszę na
oleju lub
oliwie. Kiedy jest już miękka i nabiera lekko złocistego koloru dodaję pokrojoną
pierś z kurczaka.Całość smażę na niewielkim ogniu. Dodajępokrojoną w kostkę
paprykę oraz
przyprawy i duszę. Kiedy
papryka będzie miękka wlewam
mleko kokosowe i gotuję około 10 minut.Jeśli uznamy, że
sos jest dla nas zbyt rzadki możemy dodać łyżkę
mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości
wody lub
mleka.Podane z
ryżem smakuje wyśmienicie:)