Wykonanie
Po prostu orientalny obiad.
Składniki (na ok 4 porcje):podwójna
pierś z kurczakaduża paczka
świeżego szpinaku2
cukinie3 ząbki
czosnku2 cm
imbirumleczko kokosowe (ok 400ml)2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka czerwonej pasty
curry (można pominąć)
oliwa (ok 2, 3 łyżki)
przyprawy:
ostra papryka chilli – 3,4 łyżeczki (można użyć też świeżej, ja niestety nie znalazłam w sklepie – 2 papryczki)
curry – 3,4 łyżeczki
kurkuma – 2,3 łyżeczki
sól – do smaku
bazylia – 0.5 łyżeczki suszonej lub kilka listków świeżej
ryż basmati jako dodatek do dania – 2
torebkiPrzygotowanie:Obrać korzeń
imbiru i drobno posiekać razem z
czosnkiem.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę natrzeć dokładnie prawie całą ilością przypraw,
czosnkiem i
ibirem.
Cukinie również pokroić w kostkę. Jeśli mamy czas można odstawić
piersi z kurczaka do lodówki na ok 30 minut żeby wchłonęły smak i aromat przypraw. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
pierś z kurczaka oraz
cukinie i delikarnie przesmażyć, następnie dodawać umyty
szpinak.
Szpinak można dodawać porcjami, gdyż surowy zajmuje bardzo dużą objętość, natomiast pod wpływem temperatury szybko się
kurczy. Kiedy wszystkie sładniki będą już na podsmażone zalewamy je
mleczkiem kokosowym wymieszanym z pastą
curry,
przecierem pomidorowym i resztą przypraw. Doprawiamy jeszcze
solą do smaku i dusimy przez około 15-20 minut, aż do czasu kiedy osiągniemy dość gęstą konsystencję sosu. Cała potrawa powinna być dosyć ostra, ale możemy to dostosować do naszych upodobań dając więcej lub mniej
ostrej papryczki. Danie najlepiej smakuje podawane oczywiście z
ryżem basmati.