czwartek, 11 Październik 2012, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »Zupa krem z dyni z imbiremDelikatna i ostra zarazem. Z dnia na dzień lepsza i bardziej pikantna. Imbir nadaje jej wyrazu a całość łagodzi mleko kokosowe.Składniki:0 , 5 kg dyni2 ząbki czosnkukawałek imbiru wielkości kciukapuszka mleka kokosowegopierś z kurczakaoliwasólpieprzDynię wraz ze skórką kroimy na plastry i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Czosnek obieramy i kroimy, imbir trzemy na tarce. Upieczoną dynię kroimy w kostkę, skórę wyrzucamy. Rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy czosnek i imbir. Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy, aż zmięknie. Mięso wyławiamy a do gotowego bulionu dodajemy pokrojoną dynię oraz czosnek i imbir. Dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy około pół godziny. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z mięsem na którym gotowaliśmy bulion i na przykład z grzankami.