Wykonanie
W dzisiejszym
poście prezentuję pierwsze na blogu danie z
owocami tamaryndowca.
Składniki:podwójny
filet z kurczakaoliwa1 łyżeczka nasion
gorczycy1 łyżka przetartego
imbiru4 przeciśnięte ząbki
czosnku2 małe posiekane
cebule1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki czerwonego
chili (proszek)2 duże
pomidory pokrojone w kostkę6 liści
curry (użyłam suszonych)1 1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki sosu (pasty) tamaryndowego1/2 szkl.
wodyPrzygotowanie:Rzgorzewamy
oliwę w ciężkim rondlu, po czym dodajemy
gorczycę. Po 30 sekundach dodajemy
imbir,
czosnek oraz liście
curry i smażymy 2 -3 minuty. W następnej kolejności dodajemy posiekaną
cebulkę i smażymy ją na brązowo. Po ok. 10 minutach dodajemy
kurkumę, czerwone
chili oraz pokrojone
pomidory. Solimy do smaku i gotujemy mieszając od czasu do czasu ok. 5 minut. Dodajemy pastę tamaryndową oraz
wodę, mieszamy. Dodajemy kawałki
kurczaka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.Podajemy z
ryżem basmati. Smacznego :-)PS- w przepisie użyłam tej pasty tamaryndowej firmy TRS: