Wykonanie
Składniki2 porcje1/2
bakłażana1 pojedyncza
pierś kurczaka1 ząbek
czosnku2 łyżeczki gotowej pasty
curry lub 1 posiekana
papryczka chili1 łyżeczka tartego świeżego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 łyżeczki
przyprawy curry w proszku1 łyżka
oliwy1/3
cebuli, pokrojonej w kosteczkęgarść świeżej
bazylii2/3 szklanki
mleka kokosowego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
sosu rybnegoPrzygotowanie
Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć
solą i zgrillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut, w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek
wody - dzięki utworzonej parze
bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia).
Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki.W międzyczasie nastawić
ryż. Pokroić
pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać ze startym
czosnkiem, pastą
curry lub posiekaną
chili,
imbirem,
kardamonem,
curry w proszku oraz z 3 łyżkami
mleka kokosowego. Odstawić.Na
oliwie w woku lub garnku zeszklić
cebulę. Włożyć
kurczaka w marynacie i szybko go obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać
bakłażana, wlać resztę
mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać
sos sojowy i
sos rybny. Wymieszać z
bazylią i podawać z
ryżem.Propozycja podaniaugotowany
ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g (1 torebka)