ßßß Cookit - przepis na Kurczak w czerwonym curry

Kurczak w czerwonym curry

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz orientalne klimaty, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiam te smaki! Eksplozja przypraw i aromatów :)
Składniki
(na 4 porcje)
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (do marynaty)
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1/2 papryczki chilli
- starty 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki cukru
- do smaku: sól, pieprz
- olej ryżowy
- świeża kolendra
- kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, obtoczyć w 1 łyżce czerwonej pasty curry i włożyć do lodówki pod przykryciem na 30 minut. Podsmażyć zamarynowanego kurczaka na oleju ryżowym w woku na dużym ogniu, a następnie przełożyć go do czystej miseczki. Woka przetrzeć czystą szmatką i rozgrzać kolejną porcję oleju ryżowego. Zeszklić w nim cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę również pokrojoną w kostkę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek, całość podsmażyć. Do woka dodać mleko kokosowe oraz przyprawy: 3 łyżki czerwonej pasty curry, starty 2 cm kawałek obranego imbiru, 2 łyżeczki sosu rybnego, 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczkę przyprawy garam masala oraz 2 łyżeczki cukru. Trawę cytrynową przekroić na pół, a następnie lekko rozbić i wrzucić do woka. Całość gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać usmażonego kurczaka i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą (lub sosem rybnym), pieprzem i cukrem. Podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. Udekorować świeżą kolendrą i pokrojonymi orzechami nerkowca. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/03/kurczak-w-czerwonym-curry.html