Wykonanie
Kolejny raz orientalne klimaty, ale nic nie poradzę na to, że tak uwielbiam te smaki! Eksplozja przypraw i aromatów :)
Składniki(na 4 porcje)- 400 g
piersi z kurczaka- 1 łyżka czerwonej pasty
curry (do marynaty)- 1
papryka- 1 duża
cebula- 400 ml
mleka kokosowego- 1 łodyga
trawy cytrynowej- 1/2
papryczki chilli- starty 2 cm kawałek
imbiru- 3 łyżki czerwonej pasty
curry- 2 łyżeczki
sosu rybnego- 1 łyżeczka
sosu sojowego- 1 łyżeczka ziaren
kolendry- 1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1 łyżeczka
przyprawy garam masala- 2 łyżeczki
cukru- do smaku:
sól,
pieprz-
olej ryżowy- świeża
kolendra- kilka
orzechów nerkowcaPrzygotowanie
Piersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, obtoczyć w 1 łyżce czerwonej pasty
curry i włożyć do lodówki pod przykryciem na 30 minut. Podsmażyć zamarynowanego
kurczaka na
oleju ryżowym w woku na dużym ogniu, a następnie przełożyć go do czystej miseczki. Woka przetrzeć czystą szmatką i rozgrzać kolejną porcję
oleju ryżowego. Zeszklić w nim
cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać
paprykę również pokrojoną w kostkę i posiekaną
papryczkę chilli bez pestek, całość podsmażyć. Do woka dodać
mleko kokosowe oraz
przyprawy: 3 łyżki czerwonej pasty
curry, starty 2 cm kawałek obranego
imbiru, 2 łyżeczki
sosu rybnego, 1 łyżeczkę
sosu sojowego, 1 łyżeczkę ziaren
kolendry, 1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu, 1 łyżeczkę
przyprawy garam masala oraz 2 łyżeczki
cukru.
Trawę cytrynową przekroić na pół, a następnie lekko rozbić i wrzucić do woka. Całość gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać usmażonego
kurczaka i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku
solą (lub
sosem rybnym),
pieprzem i
cukrem. Podawać z
ryżem jaśminowym lub basmati. Udekorować świeżą
kolendrą i pokrojonymi
orzechami nerkowca. Smacznego!