Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis z kuchni azjatyckiej. Wpadłam w szał próbowania i szukania swoich ulubionych smaków. Wczoraj był
kurczak po wietnamsku, który pobił wszystkie moje dotychczasowe przepisy. Przepis tutaj .....ale
kurczak po wietnamsku też jest pyszny. Ja trochę zmodyfikowałam przepis, to znaczy złagodziłam bo 2
papryczki chili to za ostro wyszło i musiałam dodać
mleczka kokosowego aby złagodzić. Oryginalny przepis tutaj
PRZEPIS:SKŁADNIKI:400 g
piersi z kurczaka1 średnia
cebula3 łyżki
trawy cytrynowej najlepiej świeżej, a jeśli nie to suszonej2 łyżki
sosu rybnego0,5
papryczki chilli4 łyżki
oleju arachidowy lub
sezamowego3 łyżki
cukru trzcinowego lub brązowego4 ząbki
czosnkuszczypiorek lub
kolendra1 łyżka
przyprawa curryMożna również dodać 150 ml
mleczka kokosowego - wedle uznania :)
1. mieszamy 2 łyżki
sosu rybnego, 1 łyżkę
cukru, 1 łyżkę
przyprawy curry, 4 ząbki
czosnku drobno posiekanego oraz niewielką ilość
wody i marynujemy
kurczaka, odstawiając go do lodówki na około 15 minut
2. podgrzewamy 5 łyżek
wody z 2 łyżkami
cukru. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się
cukru i powstania karmelu. Do karmelu dodajemy odrobinę
wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do
kurczaka.
3. rozgrzewamy 4 łyżki, dodajemy 2 papryczki drobno posiekanego
chilli, 1 średnią pokrojoną w kostkę
cebule i 3 łyżki
trawy cytrynowej. Całość smażymy ciągle mieszając, aż poczujemy intensywny aromat.
4. dodajemy
kurczaka i wszystko smażymy ciągle mieszając do zarumienienia się
mięsa i zgęstnienia sosu. Około 5-6 minutach
....iiii GOTOWE !!!Ja podałam z mieszanką
ryżu dzikiego i basmati