Wykonanie
Składniki2 porcje:2 ząbki
czosnku2 cm kawałek
imbiru1 gałązka
trawy cytrynowej (można pominąć)1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżeczka
przyprawy curry w proszku250 ml
mleka kokosowego250 ml
wodykawałeczek
papryczki chili300 g
kalafiora, podzielonego na różyczkimała szczypta
soli3
pomidory, około 400 g (np.
malinowe)1 łyżka posiekanego
szczypiorku wraz z
cebulką1 łyżka
sosu sojowego + do podania100 g
ryżu (np. długoziarnistego, jaśminowego)świeża
kolendraPrzygotowanie
Czosnek,
imbir i
trawę cytrynową obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie zmiksować na pastę razem z
olejem - najdokładniej jak się uda. Rozgrzać wok, głęboką patelnię lub garnek i na średnim ogniu podsmażyć pastę przez około minutę co chwilę mieszając.Dodać
przyprawę curry i wymieszać. Po chwili wlać
mleko kokosowe i
wodę, dodać
chili i zagotować. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Przecedzić i przetrzeć pozostawiając na sitku jak najmniej odpadków. Przecedzony
wywar wlać z powrotem do woka. W międzyczasie ugotować
ryż w osolonej wodzie.Do odcedzonego i ponownie zagotowanego
wywaru dodać podzielonego na różyczki
kalafiora. Gotować przez około 10 minut lub do czasu aż
kalafior będzie miękki.
Pomidory sparzyć (np. w wodzie z
ryżem), obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i sok, pozostawić sam miąższ. Pokroić go w kosteczkę, wymieszać ze
szczypiorkiem.Do woka dodać
pomidory, wymieszać i na dużym ogniu gotować przez około 30 sekund. Na koniec doprawić
sosem sojowym i podawać z
ryżem i świeżą
kolendrą.