ßßß Cookit - przepis na Curry z kalafiorem i pomidorami

Curry z kalafiorem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej (można pominąć)
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
250 ml mleka kokosowego
250 ml wody
kawałeczek papryczki chili
300 g kalafiora, podzielonego na różyczki
mała szczypta soli
3 pomidory, około 400 g (np. malinowe)
1 łyżka posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
1 łyżka sosu sojowego + do podania
100 g ryżu (np. długoziarnistego, jaśminowego)
świeża kolendra
Przygotowanie
Czosnek, imbir i trawę cytrynową obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie zmiksować na pastę razem z olejem - najdokładniej jak się uda. Rozgrzać wok, głęboką patelnię lub garnek i na średnim ogniu podsmażyć pastę przez około minutę co chwilę mieszając.
Dodać przyprawę curry i wymieszać. Po chwili wlać mleko kokosowe i wodę, dodać chili i zagotować. Gotować jeszcze przez około 10 minut. Przecedzić i przetrzeć pozostawiając na sitku jak najmniej odpadków. Przecedzony wywar wlać z powrotem do woka. W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
Do odcedzonego i ponownie zagotowanego wywaru dodać podzielonego na różyczki kalafiora. Gotować przez około 10 minut lub do czasu aż kalafior będzie miękki. Pomidory sparzyć (np. w wodzie z ryżem), obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i sok, pozostawić sam miąższ. Pokroić go w kosteczkę, wymieszać ze szczypiorkiem.
Do woka dodać pomidory, wymieszać i na dużym ogniu gotować przez około 30 sekund. Na koniec doprawić sosem sojowym i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/curry_z_kalafiorem_pomidorami/przepis.html