ßßß Cookit - przepis na Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry

nazwa

Wykonanie

Share the post "Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry"
Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tajskie czerwone curry z rybą
(3-4 porcje)
Składniki:
300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę
3 cm kawałek imbiru, obrany
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
sok z 1/2 limonki
2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
olej
2 chlusty sosu rybnego (do smaku)
400 ml mleka kokosowego
100 ml wody
sól
posiekana kolendra do podania
Przygotowanie:
W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji.
Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.
Smacznego!
English version
Thai red fish curry
(3-4 servings)
Ingredients:
300 g whitefish, eg. cod fillets
3 cm knob of ginger, peeled
2 cloves of garlic
1 stalk of lemongrass, finely chopped
1/2 lime, juice
2 fresh red chillies
1 tbsp tomato paste
1 onion, very finely chopped
oil
2 good slugs of fish sauce
400 ml coconut milk
100 ml water
salt
chopped coriander to serve
Preparation:
To make the curry paste blend together the ginger, garlic, lemongrass, lime juice, chillies, tomato paste and a little oil.
Heat an oil in a large saucepan, add onion and cook for 5 minutes. Next add the curry paste and cook for a further 10 minutes. Add in the coconut milk and water and continue to cook to allow the flavours to infuse for 10 minutes.
Season the sauce to taste with fish sauce and salt if necessary before adding the fish in large, skinless chunks. Cook for 5-10 minutes, until the fish is completely done. If the sauce is a little thin, remove the fish from the sauce and turn the heat up for a little while.
Serve hot with rice and coriander.
Enjoy!
Share the post "Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry"
Źródło:http://karmelowy.pl/tajskie-czerwone-curry-z-ryba-thai-red-fish-curry