Wykonanie
Share the post "Tajskie czerwone
curry z
rybą / Thai red fish
curry"Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone
curry z
dorszem podane z
ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzluchaSzybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam!Scroll down for recipe in English
Tajskie czerwone
curry z
rybą(3-4 porcje)Składniki:300 g filetów z białej mięsistej
ryby, u mnie
dorsz pokrojony w grubą kostkę3 cm kawałek
imbiru, obrany2 ząbki
czosnku1 łodyga
trawy cytrynowej, posiekanasok z 1/2
limonki2 świeże czerwone
papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz
bardzo pikantne dania)1 łyżka
przecieru pomidorowego1
cebula, posiekana w drobną kostkę
olej2 chlusty
sosu rybnego (do smaku)400 ml
mleka kokosowego100 ml
wodysólposiekana
kolendra do podaniaPrzygotowanie:W celu zrobienia czerwonej pasty
curry, zmiksuj blenderem
imbir,
czosnek,
trawę cytrynową,
sok z limonki,
chilli,
przecier pomidorowy z odrobiną
oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty.W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę
curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej
mleko kokosowe i
wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły.Dopraw do smaku
sosem rybnym, ewentualnie
solą i dodaj
rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż
ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli
sos jest zbyt rzadki, wyjmij
rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji.Podawaj
curry gorące z
ryżem i
kolendrą.Smacznego!
English versionThai red fish
curry(3-4 servings)Ingredients:300 g whitefish, eg. cod fillets3 cm knob of ginger, peeled2 cloves of garlic1 stalk of lemongrass, finely chopped1/2 lime, juice2 fresh red chillies1 tbsp tomato paste1 onion,
very finely choppedoil2 good slugs of fish sauce400 ml coconut milk100 ml watersaltchopped coriander to
servePreparation:To
make the
curry paste blend together the ginger, garlic, lemongrass, lime juice, chillies, tomato paste and a little oil.Heat an oil in a large saucepan, add onion and cook for 5 minutes. Next add the
curry paste and cook for a further 10 minutes. Add in the coconut milk and water and continue to cook to allow the flavours to infuse for 10 minutes.Season the sauce to taste with fish sauce and salt if necessary before adding the fish in large, skinless chunks. Cook for 5-10 minutes, until the fish is completely done. If the sauce is a little
thin, remove the fish from the sauce and turn the heat up for a little while.
Serve hot with rice and coriander.Enjoy!
Share the post "Tajskie czerwone
curry z
rybą / Thai red fish
curry"