ßßß Cookit - przepis na Zielone, tajskie curry

Zielone, tajskie curry

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Nie wiem na czym polega fenomen curry, ale jestem pewna że jest to danie pełne smaku, koloru i aromatu. Curry to danie prawie expressowe – można je przygotować w 30 minut. Tym razem w curry wypróbowałam orientalne zielsko przywiezione z Amsterdamu – Persicaria odorata (zwana wietnamską kolendrą), Piper sarmentosum, Senegalia pennata, Solanum torvum (zwane również czarcią jagodą, turkey berry, dzikim bakłażanem, bakłażanowym groszkiem) świeży, zielony pieprz, tajską bazylię oraz kolendrę wraz z korzonkami.
Czasem w naszych sklepach z orientalną żywnością można kupić zielsko z różnych stron świata, tylko trzeba wiedzieć z czym to się je. Do tajskiego curry dodałam polską, białą paprykę i działkowy groszek cukrowy. Całość komponuje się wyjątkowo aromatycznie i pysznie. Oczywiście zielone, tajskie curry można przygotować bez dodatku orientalnego zielska, ze składników dostępnych w naszych sklepach.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
Pasta curry:
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
2 łodygi trawy cytrynowej
2 zielone papryczki chili
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
½ pęczka świeżej kolendry (najlepiej z korzonkami)
2 łyżki sosu rybnego
4 łyżki wody
Ryż:
250 g jaśminowego ryżu
1 kawałek świeżego imbiru
600 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
Reszta:
750 g piersi z kurczaka (2 podwójne)
2 łyżki oleju arachidowego
2-3 papryki białe lub zielone
2 garści młodych strąków cukrowego groszku
1 puszka (400ml) mleka kokosowego
½ pęczka świeżej bazylii Tajski
½ pęczka świeżej kolendry
1 limonka
1 płaska łyżka brązowego cukru
Opcjonalnie:
1 kiść świeżego, zielonego pieprzu
1 garść ziaren solanum torvum
3 gałązki Persicaria odorata
3 gałązki Piper sarmentosum
3 gałązki Senegalia pennata
Sposób przygotowania:
Przygotować pastę curry.
Zmiksować lub zblendować wszystkie składniki na gładko, odstawić.
Do garnka wsypać ryż, zalać wodą. Dodać pokrojony na 3-4 kawałki imbir i sól.
Ryż gotować przez 15 minut od zagotowania.
Piersi kurczaka pokroić w paski, zalać olejem arachidowym, wymieszać.
Wok (lub dużą patelnię) rozgrzać i usmażyć na nim paski kurczaka na rumiano. Przełożyć do innego naczynia.
Do rozgrzanego woka włożyć świeży, zielony pieprz i solanum torvum, podsmażyć.
Dodać przygotowaną wcześniej pastę curry i smażyć przez 2-3 minuty.
Dodać mleko kokosowe i usmażone kawałki kurczaka.
Bazylię, kolendrę i wszystkie liście zielska pokroić w paski. Do woka przełożyć groszek cukrowy i posiekaną zieleninę, zetrzeć skórkę z limonki i wycisnąć sok.
Dodać 1 płaską łyżkę brązowego cukru, wymieszać. Gotowe. Tajskie, zielone curry najlepiej smakuje z jaśminowym ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/07/zielone-tajskie-curry