Wykonanie
Poziom trudnościNie wiem na czym polega fenomen
curry, ale jestem pewna że jest to danie pełne smaku, koloru i aromatu.
Curry to danie prawie expressowe – można je przygotować w 30 minut. Tym razem w
curry wypróbowałam orientalne zielsko przywiezione z Amsterdamu – Persicaria odorata (zwana wietnamską
kolendrą), Piper sarmentosum, Senegalia pennata, Solanum torvum (zwane również czarcią
jagodą, turkey berry, dzikim
bakłażanem,
bakłażanowym groszkiem) świeży,
zielony pieprz,
tajską bazylię oraz
kolendrę wraz z korzonkami.
Czasem w naszych sklepach z orientalną żywnością można kupić zielsko z różnych stron świata, tylko trzeba wiedzieć z czym to się je. Do tajskiego
curry dodałam polską, białą
paprykę i działkowy
groszek cukrowy. Całość komponuje się wyjątkowo aromatycznie i pysznie. Oczywiście zielone, tajskie
curry można przygotować bez dodatku orientalnego zielska, ze składników dostępnych w naszych sklepach.Porcja dla 5 osóbSkładniki:Pasta
curry:4 ząbki
czosnku2 małe
cebule1 kawałek
imbiru wielkości kciuka2 łodygi
trawy cytrynowej2 zielone
papryczki chili1 łyżka mielonego
kminu rzymskiego½ pęczka świeżej
kolendry (najlepiej z korzonkami)2 łyżki
sosu rybnego4 łyżki
wodyRyż:250 g jaśminowego
ryżu1 kawałek świeżego
imbiru600 ml
wody1 płaska łyżeczka
soliReszta:750 g
piersi z kurczaka (2 podwójne)2 łyżki
oleju arachidowego2-3
papryki białe lub zielone2 garści
młodych strąków
cukrowego groszku1 puszka (400ml)
mleka kokosowego½ pęczka świeżej
bazylii Tajski½ pęczka świeżej
kolendry1
limonka1 płaska łyżka
brązowego cukruOpcjonalnie:1 kiść świeżego,
zielonego pieprzu1 garść ziaren solanum torvum3 gałązki Persicaria odorata3 gałązki Piper sarmentosum3 gałązki Senegalia pennataSposób przygotowania:Przygotować pastę
curry.
Zmiksować lub zblendować wszystkie składniki na gładko, odstawić.
Do garnka wsypać
ryż, zalać
wodą. Dodać pokrojony na 3-4 kawałki
imbir i
sól.
Ryż gotować przez 15 minut od zagotowania.
Piersi kurczaka pokroić w paski, zalać
olejem arachidowym, wymieszać.
Wok (lub dużą patelnię) rozgrzać i usmażyć na nim paski
kurczaka na rumiano. Przełożyć do innego naczynia.
Do rozgrzanego woka włożyć świeży,
zielony pieprz i solanum torvum, podsmażyć.
Dodać przygotowaną wcześniej pastę
curry i smażyć przez 2-3 minuty.
Dodać
mleko kokosowe i usmażone kawałki
kurczaka.
Bazylię,
kolendrę i wszystkie liście zielska pokroić w paski. Do woka przełożyć
groszek cukrowy i posiekaną
zieleninę, zetrzeć skórkę z
limonki i wycisnąć sok.
Dodać 1 płaską łyżkę
brązowego cukru, wymieszać. Gotowe. Tajskie, zielone
curry najlepiej smakuje z jaśminowym
ryżem.
Smacznego!