Wykonanie
Poziom trudnościTajskie panang
curry z
wołowiną jadłam pierwszy raz w restauracji Rien Tong w Arlington koło Waszyngtonu. To było wyjątkowe doznanie i często o nim myślałam. Danie jest pełne smaku, aromatu i koloru. Podstawą tego
curry jest pasta panang sporządzona ze sproszkowanej
papryki chili, galangalu, nasion
kolendry,
kminu rzymskiego i
soli oraz świeżej
trawy cytrynowej, zielonych łodyg
kolendry,
czosnku,
cebuli,
orzeszków ziemnych i pasty z
krewetek. U mnie obyło się niestety bez pasty z
krewetek z powodu braku tejże pasty. Panang
curry to danie pikantne, ale pyszne – bardzo pyszne!Porcja dla 5 osóbSkładniki:Pasta panang:2 łyżki
oleju1 łyżka
wody3 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego galangalu (można zamienić na
imbir)½ łyżeczki
soli2
szalotki lub 1 mała biała
cebula2 ząbki
czosnku1
trawa cytrynowa (tylko biała część)1 pełna łyżka łodyg
kolendry2 łyżki
orzeszków ziemnych1 łyżeczka pasty z
krewetek (bez niej danie też jest pyszne)Pozostałe składniki:4 łyżki
oleju rzepakowego3 liście
limonki kaffir2 puszki (po 400 ml)
mleka kokosowego1 krążek
cukru palmowego lub 4 łyżki
cukru brązowego4 łyżki
sosu rybnego700 g
polędwicy wołowej2 łyżki
orzeszków ziemnychSposób przygotowania:Wszystkie orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Przygotować pastę.
Cebule i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Białą część
trawy cytrynowej drobno posiekać.
Łodygi
kolendry drobno pokroić.
Do miski wlać
olej i
wodę.
Dodać
sypkie przyprawy,
trawę cytrynową,
cebulę,
czosnek, łodygi
kolendry i 2 łyżki uprażonych orzeszków.
Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Liście
limonki kaffir bardzo drobno posiekać (jeśli liście są suszone najpierw namoczyć je we wrzątku).
Cukier palmowy rozgnieść w moździerzu na pył.
Orzechy w moździerzu delikatnie rozgnieść.
Polędwicę pokroić drobno na cienkie paski.
W woku rozgrzać 4 łyżki
oleju, na tym podsmażyć posiekane liście
limonki kaffir.
Dodać pastę panang i smażyć, aż się połączy z
olejem.
Z
mleka kokosowego odłożyć 5 łyżek (gęstego
mleka, z wierzchu puszki), resztę wlać do woka.
Dodać
cukier palmowy i
sos rybny. Na koniec dodać całą
wołowinę.
Wszystko gotować przez 3 minuty.
Panang
curry podawać gorące z łyżką gęstego
mleka kokosowego i małą garścią pokruszonych prażonych
orzechów ziemnych oraz
ryżem jaśminowym.
Smacznego!