Wykonanie
W związku z moją ostatnią fascynacją wszelkiego rodzaju
curry, testuję je w różnych wariacjach. Tym razem w książce „Ramsay’s Best Menus” autorstwa oczywiście Gordona Ramsaya, odnalazłam przepis na
kurczaka curry po malezyjsku. Delikatny
kurczak, chrupiąca
fasolka szparagowa, a to wszystko w pikantnym sosie
curry. Polecam!Scroll down for English
Curry z
kurczakiem po malezyjsku(4 porcje)Składniki na pastę
curry:2 łodygi
trawy cytrynowej, przycięte4 ząbki
czosnku, obrane i posiekane3-4 długie czerwone
papryczki chilli, bez pestek i przekrojone na połówki4 cm kawałek świeżego
imbiru, obrany i pokrojony w kostkę3 duże
szalotki, obrane i posiekane (albo 1 średnia
cebula)3/4 łyżeczki mielonej
kurkumy2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych ( ja dałam rzepakowy)Składniki na
curry:750 g
mięsa z
udek z kurczaka, bez skóry i kości1 1/ 2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych (dałam rzepakowy)2 małe
cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz3 liście
limonki kaffir1 laska
cynamonu (dałam szczyptę mielonego)2 gwiazdki
anyżu350 ml
mleka kokosowego75 ml
bulionu z kurczaka1 łyżeczka jasnego
cukru brązowego (lub
cukru palmowego)1 1/ 2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 1/2 łyżki
sosu rybnego300 g
fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówkigarść liści
kolendry, z grubsza porwanychPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia pasty
curry. Zdejmij z łodyg
trawy cytrynowej wierzchnie twarde liście, następnie je drobno posiekaj. Umieść w pojemniku blendera wraz z
czosnkiem,
chilli,
imbirem,
cebulą i
kurkumą, po czym zmiksuj całość na pastę. Ciągle miksując dolewaj powoli
olej, zdrapując kilkukrotnie pastę z brzegów pojemnika blendera. (Można też utrzeć wszystkie te składniki na pastę za pomocą moździerza.)W celu przygotowania
curry, pokrój
kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Na dużej patelni, najlepiej z grubym, dnem rozgrzej
olej, włóż przygotowaną pastę i smaż mieszając na średnim ogniu przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny aromat. Dodaj
cebulę i smaż, przez 5 minut, często mieszając, do zeszklenia.Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem, po czym wrzuć go na patelnię z
cebulką i dokładnie wymieszaj, tak by był dokładnie obtoczony w paście.Dodaj liście
limonki,
cynamon,
anyż,
mleko kokosowe,
bulion,
cukier,
sos sojowy i
rybny i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj delikatnie przez 30-40 minut, aż
kurczak będzie ugotowany.Zbierz nadmiar tłuszczu zebranego na powierzchni
curry i dopraw je jeżeli to konieczne. Włóż teraz
fasolkę szparagową, przykryj patelnię i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż
fasolka będzie ugotowana jednak wciąż chrupiąca. Posyp
curry kolendrą i podawaj z
ryżem.Smacznego!
English versionMalaysian chicken
curry(4 servings)Ingredients for
curry paste:2 lemon stalks, trimmed4 garlic cloves, peeled and roughly chopped3-4 long red chillies, halved and deseeded4 cm piece fresh root ginger, peeled and diced3 large shallots, peeled and chopped3/4 tsp ground turmeric2 tbsp groundnut oilIngredients for
curry:750 g skinless and boneless chicken thighs1 1/2 tbsp groundnut oil2 small onions, peeled and thinly slicedsea salt and freshly ground black pepper3 kaffir lime leaves1 cinnamon stick2 star anise350 ml coconut milk75 ml chicken stock1 tsp soft brown sugar (or palm sugar)1 1/2 tbsp light soy sauce1 1/2 tbsp fish sauce300 g green beans, trimmed and cut in halfhandful od coriander leaves, roughly tornPreparation:First
make the
curry paste. Remove the though outer leaves from the lemongrass, then slice thinly. Put into a food processor with garlic, chillies, ginger, shallots and turmeric and whiz to a paste. With the motor running, trickle in the groundnut oil and blend well, scraping the sides of the processor several times. (Or you can pound the ingredients together in batches using a pestle and mortar).To
make the
curry, cut the chicken into bite-sized pieces. Heat the groundnut oil in a large cast-iron casserole or heavy-based pan. Tip in the
curry paste and stir over a medium heat for a medium heat for a few minutes untol fragrant. Add the onions and cook, stirring frequently, for 5 minutes until they are beginning to soften.Season the chicken pieces with salt and pepper. Add to the pan and stir to coat them in the spice paste.Add the lime leaves, cinnamon stick, star anise, coconut milk, stock, sugar, soy and fish sauces, and bring to the boil. Reduce the heat to a simmer and cook gently for 30-40 minutes until the chicken is tender.Skim off any excess oil form the surface of the
curry, then taste and adjust the seasoning. Tip in the green beans, put the lid on and cook for another 3-4 minutes until the beans and tender. Scatter the coriander leaves over the
curry and
serve with rice.Enjoy!
Share the post "
Curry z
kurczakiem po malezyjsku/Malaysian chicken
curry"