ßßß Cookit - przepis na Tom Kha

Tom Kha

nazwa

Wykonanie

Składniki
Grzyby Shitake - 0,5 op
Boczniaki - 0 , 5 opakowania
Trawa cytrynowa - 2 pędy
Mleko kokosowe - 1 puszka
Liście kafiru - 2 łyżeczki
Czosnek - 2 ząbki
Chili - 1 szt
Sos sojowy - wg uznania
Sos rybny - wg uznania
Cebula - 1 szt
Imbir - ok 2 cm kawałek
Kolendra - 0,5 pęczka
Limonka - 2 szt
Makaron ryżowy - ok 0,5 op
Woda - ok 650 ml
Tom Kha jest pyszną tajską pikantną zupą na mleku kokosowym. Doskonały przykład na to, że dania kuchni tajskiej nie są ciężkie w przygotowaniu, wymagają natomiast sporej ilości składników. Idealna na imprezę ze znajomymi.
Zupę zaczynamy przygotowywać od bulionu. Do garnka wkładamy, pokrojoną w pióra cebulę, trawę cytrynową (uprzednio miażdżoną w celu wydobycia jej aromatu), tarty imbir, łodyżki kolendry oraz pokrojone chili - całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wywar przecedzamy przez sito. Do czystego płynu wkładamy suszone grzyby shitake - dalej gotujemy aż grzyby zmiękną i oddadzą swój aromat.
W tym czasie makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i ostawiamy do napęcznienia.
Do gotującego się bulionu dokładamy pokrojone w paski boczniaki, listki kafiru (u mnie drobno posiekane), mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki oraz sosem sojowym.
Makaron ryżowy zalewamy zupą dodajemy kilka plasterków chili, posypujemy listkami kolendry skrapiamy limonką.
Źródło:http://trochesmaku.pl/tom-kha