Wykonanie
Bardzo smakują mi potrawy w stylu azjatyckim. Pyszny sos, kawałki
filetów ryby i warzywa. Kilka prostych składników i przypraw i czujemy egzotyczny smak w naszym domu :-).
Curry rybne podajemy z
ryżem. Jest to wspaniały pomysł na szybki obiad. Polecam koniecznie do wypróbowania!składniki:500 g
białej ryby, najlepiej nadają się tutaj świeże
filety ryby:
dorsz,
sola, miruna (filety rozmrożone będą się rozpadać)1 łyżka czerwonej pasty
curry1 puszka
mleczka kokosowego1,5-2 łyżki
oleju kokosowego3 ząbki
czosnku1 średnia
papryczka chilliwarzywa:
groszek cukrowy,
fasolka szparagowa,
marchewka,
pietruszka,
seler pokrojone w cienkie, nie długie paski,
por,
pomidorki koktajlowe też świetnie się nadają, czy
świeży szpinaksól, świeżo mielony
pieprzkawałek świeżego
imbiru, ok. 1 cm
sok z limonki4-5 listków
curryprzygotowanie:
filety ryby myjemy, osuszamy, kroimi na kawałki 2x2 cm,
sok z limonki wyciskamy do miseczki, wkładamy kawałki
ryby,
sól, starty
imbir, listki
curry i marynujemy ok. 30 minpatelnię ustawiamy na średnim ogniu, wrzucamy przeciśnięty
czosnek, pokrojoną w cienkie paski
papryczkę chilli (bez pestek), chwilkę podsmażamy. dodajemy pastę
curry, i mieszamy, aż ładnie rozprowadzi się na patelni. dodajemy przygotowane warzywa, chwilę przesmażamy, następnie wlewamy
mleczko kokosowe i zagotowujemy, delikatnie mieszając od czasu do czasu. sos lekko zgęstnieje. do sosu wkładamy zamarynowane wcześniej kawałki
ryby, przykrywamy patelnię przykrywką i gotujemy 5 min, na małym ogniu. odkrywamy, doprawiamy do smaku
pieprzem. podajemy z
ryżem posypane świeżą
kolendrą.Smacznego.