ßßß Cookit - przepis na Zupa curry z batatami, krewetkami i ryżem

Zupa curry z batatami, krewetkami i ryżem

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
2 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
2 gałązki trawy cytrynowej
3 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub 2 łyżeczki tartego imbiru, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili)
800 ml bulionu
250 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka sosu rybnego (lub odrobina soli do smaku)
1/3 szklanki białego ryżu
300 g batatów (patatów, słodkich ziemniaków)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pasty tamaryndowej (1/2 łyżeczki koncentratu z tamaryndu) lub 1 łyżka soku z limonki
100 g krewetek lub różyczek kalafiora
świeża bazylia i kolendra
Przygotowanie
Do średniego garnka włożyć olej, roztopić. Odciąć suche końce trawy cytrynowej, pozostałe części przekroić na pół. Włożyć do garnka i obsmażać przez 1-2 minuty.
Dodać pastę curry lub starty imbir, starty czosnek i posiekane chili bez pestek. Smażyć co chwilę mieszając drewnianą łyżką przez około pół minuty.
Gdy składniki zaczną się mocniej przyrumieniać dolewać po łyżce bulionu (w sumie dodać kilka łyżek) i mieszając smażyć przez kolejne pół minuty. Następnie wlać resztę bulionu oraz mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę oraz sos rybny lub sól do smaku.
Dodać ryż, obranego i pokrojonego w kosteczkę batata (oraz różyczki kalafiora jeśli ich używamy) i gotować bez przykrycia przez ok. 12 - 15 minut do miękkości składników. Dodać koncentrat (uprzednio rozprowadzony w niewielkiej ilości wywaru) oraz tamarynd lub sok z limonki.
Krewetki mrożone rozmrozić, opłukać i osuszyć, sprawdzić czy są dokładnie oczyszczone. Włożyć do wywaru i na minimalnym ogniu podgrzewać przez ok. 5 minut. Odstawić zupę z ognia, dodać listki bazylii i podawać z kolendrą. W miarę upływu czasu zupa nabiera gęstości ze względu na dodatek ryżu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bataty/zupa_curry_z_batatami/przepis.html