Wykonanie
Dynia i
bataty to pyszne warzywa. W mojej kuchni używam je jako dodatki do obiadu. Pieczone
bataty, frytki z
batatów,
sałatka z
dynią to niektóre popularne przepisy z tych cieszących oko i podniebienie warzyw.
Dynia i
bataty to również cudowne warzywa, z których często gotuję zupy. Dzisiaj proponuję krem z dyni i
batatów na
kokosowym mleku z grzankami z halloumi. Słodko ostra zupa z lekką nutą
limonki smakuje niesamowicie ze słonym halloumi. Jeśli jeszcze nie zaznajomiliście się z tym
serem to bardzo polecam zrobić to jak najszybciej. Nie wiecie co tracicie.Pomarańczowa zupa krem to prawdziwa plejada smaków. Gotuję ją z dodatkiem
cytrynowej trawy,
imbiru i
kolendry oraz
kokosowego mleka. Jest przesmaczna i bardzo zdrowa zupa. Zupa nie ma u mnie określonej
pory roku. Gotuję ją wtedy, kiedy mam na nią ochotę. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc wymyślam co i rusz jakiś nowy przepis na zupę ale często wracam do klasycznej pomidorowej czy grochówki .
Zupa to danie z możliwościami. Można ją ugotować na przysłowiowym gwoździu. Spróbujcie kremu z dyni i
batatów i zobaczcie jak pyszna jest zupa na obiad.6 porcjiSkładniki:1
dynia piżmowa, około 600 g1 mały
batat, około 400 g400 ml
kokosowego mleka, pełnotłuszczowego1 łyżka
kokosowego oleju2 łyżki świeżego
imbiru, startego1 czerwone
chili3 łyżki świeżej
kolendry, posiekanej1
trawa cytrynowa1 ząbek
czosnku2 łyżki
soku z limonki400 ml
bulionu z warzyw lub
kurczakasól do smakuszczypta kajeńskiego
pieprzu1 łyżka
czarnuszki200 g halloumi + 2 łyżki
kokosowego oleju do smażenia
Dynię i
batata przekrój na pół. Z dyni usuń gniazdo z pestkami i piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 40 minut. Z upieczonych warzyw usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na koksowym
oleju zeszklij
imbir,
chili, trawę,
czosnek pokrojone w kostkę. Dodaj warzywa i wlej
kokosowe mleko z
bulionem. Gotuj zupę przez 10 minut. Dodaj posiekaną
kolendrę i zmiksuj zupę na krem. Dopraw
solą i
przyprawami.Halloumi pokrój w kostkę i zrumień na
oleju.
Ser staje się miękki. Rozlej zupę do miseczek, posyp grzankami z
sera i
czarnuszką. Udekoruj posiekaną
kolendrą