ßßß Cookit - przepis na Tajska kremowa zupa z pieczonej dyni

Tajska kremowa zupa z pieczonej dyni

nazwa

Wykonanie

Krem z dyni robiłem już nie raz, zarówno wytrawny z dodatkiem białego wina jak i słodszy z dodatkiem jabłek. Tym razem postanowiłem przygotować coś pikantniejszego, na sposób tajski. Słodziutka dynia, skarmelizowana dzięki opieczeniu jej w piekarniku w połączeniu z pikantną pastą curry oraz aromatycznym mlekiem kokosowym okazała się strzałem w dziesiątkę. Miłośnikom orientalnych smaków gorąco polecam.
Polecam również inne dyniowe zupy:
Zupa krem z dyni
Składniki (4 porcje):
1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 cebula, pokrojona w półplasterki
1 łyżka świeżego imbiru, startego
1 trawa cytrynowa
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego (4 łyżki zostawić do podania)
600 ml bulionu warzywnego
cukier, sok z limonki, sól, pieprz – do smaku
olej rośliny - do smażenia
1 czerwona papryczka chili do podania
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25-30 minut, aż się zrumieni.
2. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać imbir i trawę cytrynową, smażyć minutę. Dodać pastę curry i smażyć kolejną minutę.
3. Dokładnie wymieszać w puszce mleko kokosowe. Dodać do garnka upieczoną dynię, bulion, mleko kokosowe (zostawiając 4 łyżki do podania) - wszystko gotować przez 5 minut.
Wyciągnąć trawę cytrynową, zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować. Opcjonalne, w celu uzyskania całkowicie gładkiego kremu, dodatkowo przetrzeć zmiksowaną zupę przez geste sito.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Podawać z odrobiną mleka kokosowego i plasterkami świeżej papryczki chili.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/tajska-kremowa-zupa-z-pieczonej-dyni.html