Wykonanie
Krem z dyni robiłem już nie raz, zarówno wytrawny z dodatkiem
białego wina jak i słodszy z dodatkiem
jabłek. Tym razem postanowiłem przygotować coś pikantniejszego, na sposób tajski. Słodziutka
dynia, skarmelizowana dzięki opieczeniu jej w piekarniku w połączeniu z pikantną pastą
curry oraz aromatycznym
mlekiem kokosowym okazała się strzałem w dziesiątkę. Miłośnikom orientalnych smaków gorąco polecam.Polecam również inne
dyniowe zupy:Zupa krem z dyni
Składniki (4 porcje):1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1
cebula, pokrojona w półplasterki1 łyżka świeżego
imbiru, startego1
trawa cytrynowa2 łyżki czerwonej pasty
curry1 puszka
mleka kokosowego (4 łyżki zostawić do podania)600 ml
bulionu warzywnegocukier,
sok z limonki,
sól,
pieprz – do smaku
olej rośliny - do smażenia1 czerwona
papryczka chili do podania
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Dynię umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić
olejem, doprawić
solą i
pieprzem. Piec 25-30 minut, aż się zrumieni.2. W międzyczasie rozgrzać
olej w garnku i zeszklić na niewielkim ogniu
cebulę. Dodać
imbir i
trawę cytrynową, smażyć minutę. Dodać pastę
curry i smażyć kolejną minutę.3. Dokładnie wymieszać w puszce
mleko kokosowe. Dodać do garnka upieczoną
dynię,
bulion,
mleko kokosowe (zostawiając 4 łyżki do podania) - wszystko gotować przez 5 minut.Wyciągnąć
trawę cytrynową, zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować. Opcjonalne, w celu uzyskania całkowicie gładkiego kremu, dodatkowo przetrzeć zmiksowaną zupę przez geste sito.4. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem,
cukrem i
sokiem z limonki. Podawać z odrobiną
mleka kokosowego i plasterkami świeżej
papryczki chili.Smacznego :-)