Składniki2 porcje300 g kalafiora1 puszka (400 ml) mleka kokosowego8 - 10 krewetek1 łyżka olejukokosowego, arachidowego lub masła klarowanego1 łyżeczka żółtej pasty curry*1 łyżeczka cukru1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)Przyprawy w proszku:1/3 łyżeczki ostrej papryki1/3 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki kolendry1 pełna łyżeczka kurkumyszczypta cynamonu* lub 2 łyżeczki świeżo startego imbiru i 1 starty ząbek czosnkuPrzygotowanieRóżyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone i dokładnie osuszyć. Sprawdzić czy usunięte są jelita (ciemne nitki ciągnące się wzdłuż tułowia po zewnętrznej stronie), jeśli jest potrzeba, należy je wyjąć.Wszystkie przyprawy w proszku wymieszać w miseczce. W woku lub w garnku podgrzać olej, włożyć pastę curry (lub imbir i czosnek) i mieszając podsmażyć.Dodać wszystkie przyprawy w proszku oraz kalafiora i smażyć przez około pół minuty. Wlać mleko kokosowe i zagotować na większym ogniu (mleko najlepiej dodawać partiami nie przerywając gotowania).Doprawić solą (a najlepiej sosem rybnym - 1 łyżka), cukrem i gotować przez około 10 - 12 minut aż kalafior będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodać rodzynki.Do kalafiora dodać krewetki i na małym ogniu gotować przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki.Propozycja podania100 g białego ryżu, np. jaśminowego / świeża kolendra / sok z limonki