ßßß Cookit - przepis na Żółte curry z kalafiorem i krewetkami

Żółte curry z kalafiorem i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
300 g kalafiora
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
8 - 10 krewetek
1 łyżka oleju kokosowego, arachidowego lub masła klarowanego
1 łyżeczka żółtej pasty curry*
1 łyżeczka cukru
1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
Przyprawy w proszku:
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kolendry
1 pełna łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu
* lub 2 łyżeczki świeżo startego imbiru i 1 starty ząbek czosnku
Przygotowanie
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone i dokładnie osuszyć. Sprawdzić czy usunięte są jelita (ciemne nitki ciągnące się wzdłuż tułowia po zewnętrznej stronie), jeśli jest potrzeba, należy je wyjąć.
Wszystkie przyprawy w proszku wymieszać w miseczce. W woku lub w garnku podgrzać olej, włożyć pastę curry (lub imbir i czosnek) i mieszając podsmażyć.
Dodać wszystkie przyprawy w proszku oraz kalafiora i smażyć przez około pół minuty. Wlać mleko kokosowe i zagotować na większym ogniu (mleko najlepiej dodawać partiami nie przerywając gotowania).
Doprawić solą (a najlepiej sosem rybnym - 1 łyżka), cukrem i gotować przez około 10 - 12 minut aż kalafior będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodać rodzynki.
Do kalafiora dodać krewetki i na małym ogniu gotować przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki.
Propozycja podania
100 g białego ryżu, np. jaśminowego / świeża kolendra / sok z limonki
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/curry_z_kalafiorem_i_krewetkami/przepis.html