Wykonanie
Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej.
Curry to warzywa,
ser,
ryby,
mięso lub inne składniki dania głównego w sosie. Istnieje wiele odmian
curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw.
masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są:
kurkumaimbirpieprz czarnykolendrakmin rzymski
gorczyca czarna
chiliDo przyrządzenie
curry zainspirowała mnie Joasia z Kwestii Smaku. Opierając się na jej przepisie
curry z
kurczakiem i
kalafiorem stworzyłam podobne danie.Składniki:300 g
filetu z kurczaka,1 łyżeczka świeżo startego
imbiru1 ząbek
czosnkuprzyprawy w proszku :po 1/3 łyżeczki:
ostrej papryki i
kardamonu,po 1/2 łyżeczki
imbiru i
natki pietruszki, 1 łyżeczka
kurkumyszczypta
cynamonu1 mały
kalafior1 łyżka
oleju1 puszka (400 ml)
mleka kokosowego1 łyżeczka
cukru100 g
białego ryżusok z 1
limonkiWykonanie:
Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać starty na tarce
imbir, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz resztą przypraw. Lekko posolić.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kalafior podzielić na małe różyczki.Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć na nim
kurczaka. Wyjąć
mięso na talerz, a na patelnię wlać
mleko kokosowe, dodać
kalafiora i zagotować. Dodać szczyptą
soli,
cukier i gotować do czasu, aż
kalafior zmięknie. Dodać
kurczaka, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez około 5 minut. Na koniec doprawić
sokiem z limonki. Podawać z
ryżem.