Wykonanie
Składniki2 porcje:12 surowych dużych
krewetek1 łyżka
oleju roślinnego3 ząbki
czosnku2 cm
imbiru1
papryczka chili1 łodyżka
trawy cytrynowej250 ml
mleka kokosowego4 łyżki
rodzynek4 kosteczki kandyzowanego
imbiru1 łyżeczka
brązowego cukrupo 1/2 łyżeczki słodkiej i
ostrej paprykisok z limonkiświeża
kolendraPrzygotowanie
Krewetki umyć, oderwać głowy, obrać z pancerzy pozostawiając ogon, opłukać i ponacinać nożem zewnętrzną oraz wewnętrzną krawędź grzbietu i usunąć jelita.Na patelni rozgrzać
olej, włożyć pokrojony na plasterki
czosnek, obrany i drobno starty
imbir, posiekaną
papryczkę chilli i przekrojoną wzdłuż grubszą część
trawy cytrynowej (suche końce wyrzucić). Smażyć przez 2 - 3 minuty mieszając od czasu do czasu.Włożyć surowe
krewetki, doprawić
solą i obsmażać przez 2 minuty.Wlać
mleko kokosowe, dodać
rodzynki, kandyzowany
imbir,
cukier, ostrą i
słodką paprykę w proszku i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty.Usunąć
trawę cytrynową. Potrawę doprawić
sokiem z limonki (ok. 1 łyżki), wyłożyć do talerzy i posypać świeżą
kolendrą.