ßßß Cookit - przepis na Curry z krewetkami, rodzynkami i kandyzowanym imbirem

Curry z krewetkami, rodzynkami i kandyzowanym imbirem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
12 surowych dużych krewetek
1 łyżka oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 papryczka chili
1 łodyżka trawy cytrynowej
250 ml mleka kokosowego
4 łyżki rodzynek
4 kosteczki kandyzowanego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
sok z limonki
świeża kolendra
Przygotowanie
Krewetki umyć, oderwać głowy, obrać z pancerzy pozostawiając ogon, opłukać i ponacinać nożem zewnętrzną oraz wewnętrzną krawędź grzbietu i usunąć jelita.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojony na plasterki czosnek, obrany i drobno starty imbir, posiekaną papryczkę chilli i przekrojoną wzdłuż grubszą część trawy cytrynowej (suche końce wyrzucić). Smażyć przez 2 - 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Włożyć surowe krewetki, doprawić solą i obsmażać przez 2 minuty.
Wlać mleko kokosowe, dodać rodzynki, kandyzowany imbir, cukier, ostrą i słodką paprykę w proszku i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty.
Usunąć trawę cytrynową. Potrawę doprawić sokiem z limonki (ok. 1 łyżki), wyłożyć do talerzy i posypać świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry_z_krewetkami/przepis.html