Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 kg świeżych
małży1 łyżka
oleju roślinnego2 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki4 plasterki świeżego
imbiru1/2 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej
papryczki chilli1/2 łyżeczki pasty
curry (niekoniecznie)120 ml
śmietanki kokosowej (ewentualnie
mleka kokosowego)1/4 szklanki
rodzynek2 - 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ćwiartki
limonkiDodatki:
pieczywo czosnkowePrzygotowanie
Małże dokładnie opłukać i jeśli jest konieczność oderwać bisiory i wyczyścić muszle szczoteczką. Układać na sicie i dokładnie osuszyć.Do rondla z grubym dnem lub na patelnię z pokrywą wlać
olej i dodać
czosnek,
imbir,
chilli oraz pastę
curry jeśli jej używamy. Smażyć przez około 1 minutę.Dodać
śmietankę kokosową i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie dodać
rodzynki i gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.Dodać osuszone
małże, zwiększyć ogień do dużego, przykryć naczynie i dusić przez około 2 - 3 minuty, aż
małże się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.Posypać
natką pietruszki, skropić
sokiem z limonki. Mule wyłożyć do głębokich talerzy i polać sosem. Jeśli się uda, można usunąć wcześniej plasterki
imbiru.Podawać z
pieczywem czosnkowym. Potrawę można wzbogacić
trawą cytrynową, jak w tym
Curry z
krewetkami .