Wykonanie
Przepis brzmi dość egzotycznie, ale w gruncie rzeczy, to bardzo łatwa do przyrządzenia potrawa. A składniki kupić można w każdym markecie. Takie egzotyczne dania, pozwalają choć na chwilę zapomnieć o nadciągającym zimnie...
Składniki na 2 porcje:100 g
makaronu ryżowego100 g drobnych
krewetek200 ml
mleka kokosowegokawałek obranego
imbiru (ok 5 cm), drobno posiekanego3 duże ząbki
czosnku, rozgniecionesok z połowy
limonkiolej ryżowy do smażeniaszczypta
currysól morskaodrobina
sezamu do podaniaRozgnieciony
czosnek lekko podsmażam na 3 łyżkach
oleju ryżowego. Dodaję
krewetki i smażę, aż
będę miękkie (mniej więcej 10 minut). Dodaję
imbir, jeszcze chwilkę smażę i wlewam
mleko kokosowe. Razem duszę pod przykryciem, aż
krewetki nabiorą
kokosowego smaku. Doprawiam
sokiem z limonki,
curry i
solą. Duszę jeszcze 5 minut.
Makaron zalewam wrzątkiem, odstawiam pod przykryciem na 3 minuty. Po tym czasie odcedzam, polewam
krewetkowo -
kokosowym sosem i posypuję
sezamem.