ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym

Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym

nazwa

Wykonanie

Kuchnia tajska nalezy do jednej z moich ulubionych, a wizyta w tym kraju jest wysoko na mojej liscie "miejsc do odwiedzenia". Uwielbiam polaczenie mleka kokosowego i limonki, a to wszystko z delikatna nutka ostrego chili i aromatycznymi przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chcialabym polecic wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie mozecie przygotowac je sami.
Składniki:
12 gotowych pulpecików
1 czerwona papryczka chili
kawalek startego imbiru
1-2 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry
400ml mleka kokosowego
200g pedow bambusa
150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw trzeba ja obgotowac)
sok z 1 limonki
olej do smazenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzac olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste curry, nastepnie wlac mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc ogien i gotowac az sos zgestnieje. Do sosu wlozyc pulpeciki, pedy bambusa i fasolke szparagowa. Gotowac do czasu az fasolka bedzie miekka. Sos doprawic sola i pieprzem oraz sokiem z limonki.
Podawac udekorowane papryczka chili z makaronem ryzowym lub ryzem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/pulpeciki-w-tajskim-sosie-kokosowym.html