Wykonanie
Kuchnia tajska nalezy do jednej z moich ulubionych, a wizyta w tym
kraju jest wysoko na mojej liscie "miejsc do odwiedzenia". Uwielbiam polaczenie
mleka kokosowego i
limonki, a to wszystko z delikatna nutka
ostrego chili i aromatycznymi
przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chcialabym polecic wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie
kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie
mozecie przygotowac je sami.
Składniki:12 gotowych pulpecików1 czerwona
papryczka chilikawalek startego
imbiru1-2 lyzki tajskiej czerwonej pasty
curry400ml
mleka kokosowego200g pedow
bambusa150g swiezej
fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw trzeba ja obgotowac)sok z 1
limonkiolej do smazenia
Przygotowanie:Na patelni rozgrzac
olej i usmazyc pulpeciki (okolo 5 minut), nastepnie przelozyc je na talerz. Na tluszczu ze smazenia pulpetow przez okolo minute przesmazyc paste
curry, nastepnie wlac
mleko kokosowe, zagotowac, zmiejszyc ogien i gotowac az sos zgestnieje. Do sosu wlozyc pulpeciki,
pedy bambusa i
fasolke szparagowa. Gotowac do czasu az
fasolka bedzie miekka. Sos doprawic
sola i
pieprzem oraz
sokiem z limonki.Podawac udekorowane
papryczka chili z
makaronem ryzowym lub
ryzem.
Smacznego!