Wykonanie
Hejka!Kto lubi krewetki?Zaliczyłyśmy nasz debiut w przygotowaniu
krewetek. Wyszły pyszne! Szkoda, że tak szybko zniknęły. Pyszne i aromatyczne, czego chcieć więcej...Do dzieła!
Składniki:5
krewetek1
chillikilka gałązek
kolendry2 ząbki
czosnkupół szklanki
wina białego, wytrawnego1 łyżka
masła2 łyżki
soku z limonki2 topinambury
olejPrzygotowanie:
Krewetki myjemy, osuszamy.Oczyszczamy z głowy i pancerza - zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).Obieramy topinambur. Wkładamy do
wody z
cytryną - szybką czernieją.Kroimy na frytki.Rozgrzewamy
olej.Smażymy jak frytki na głębokim
oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar
oleju.Kroimy
chilli w drobną kostkę (bez pestek),
czosnek.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki
oleju.Chwilę przesmażamy
czosnek,
chilli.Wkładamy
krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy
wino,
sok z limonki.Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy
krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.Na koniec dodajemy
masło i pokrojoną
kolendrę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z topinamburem.
Smacznego!