ßßß Cookit - przepis na Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu

Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu

nazwa

Wykonanie

Hejka!
Kto lubi krewetki?
Zaliczyłyśmy nasz debiut w przygotowaniu krewetek. Wyszły pyszne! Szkoda, że tak szybko zniknęły. Pyszne i aromatyczne, czego chcieć więcej...
Do dzieła!
Składniki:
5 krewetek
1 chilli
kilka gałązek kolendry
2 ząbki czosnku
pół szklanki wina białego, wytrawnego
1 łyżka masła
2 łyżki soku z limonki
2 topinambury
olej
Przygotowanie:
Krewetki myjemy, osuszamy.
Oczyszczamy z głowy i pancerza - zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).
Obieramy topinambur. Wkładamy do wody z cytryną - szybką czernieją.
Kroimy na frytki.
Rozgrzewamy olej.
Smażymy jak frytki na głębokim oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar oleju.
Kroimy chilli w drobną kostkę (bez pestek), czosnek.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.
Chwilę przesmażamy czosnek, chilli.
Wkładamy krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy wino, sok z limonki.
Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.
Na koniec dodajemy masło i pokrojoną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z topinamburem.
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/05/krewetki-w-sosie-z-chilli-kolendra-z.html