Wykonanie
inspiracja: www.kwestia smaku.comSkładniki (na dwie osoby):*
filet z kurczaka* kilka różyczek
kalafiora* 2 ząbki
czosnku*
przyprawy: 1/2 łyżeczki
ostrej papryki,
kardamonu,
imbiru,
kolendry, 1 łyżeczka
kurkumy, szczypta
cynamonu* puszka
mleczka kokosowego* 2 porcje
białego ryżu* łyżeczka
cukru*
bazylia*
limonka* posiekana
papryczka chilli*
olej (
oliwa) do smażeniaFilet myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę - przyprawiamy
solą,
czosnkiem i
przyprawami w proszku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kalafior myjemy,
ryż gotujemy ;) Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju lub
oliwy i smażymy
kurczaka kilka minut od czasu do czasu mieszając - przekładamy je do miseczki, a na patelnie wlewamy
mleko kokosowe, dodajemy
kalafior i zagotowujemy. Doprawiamy
solą i
cukrem i gotujemy 10-15 minut, aż
kalafior lekko zmięknie - dorzucamy
kurczaka i podgrzewamy razem na mniejszym ogniu około minutę. Dodajemy
sok z limonki, liście
bazylii i posiekaną
papryczkę chilli. Podajemy z
ryżem.Smacznego!-A.