Wykonanie
Pycha! Pycha! Pycha! Korzystając z połówki wolnego dnia wykombinowałam całkiem niezły obiad. Już dawno miałam ochotę na
mleczko kokosowe, kupiłam kilka dni temu i tak sobie stało na półce. W końcu przyszła na nie
pora. Dzięki niemu powstało danie niczym z Tajlandii.
Przyprawy nadały niesamowity smak, a całość idealnie się skomponowała. Przyznam, że taka propozycję obiadową robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :) Polecam wszystkim, którzy uwielbiają smak azjatyckiej kuchni.Składniki (na 2 porcje):pojedyncza
pierś z kurczaka1 ząbek
czosnku300 g
kalafiora1
papryka czerwona (można dodać
papryczkę chili)1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)1 łyżeczka
cukru100 g
ryżu białego / brązowego (może być też
kasza)
sok z limonkiprzyprawy:
sól,
pieprz, 1/3 łyżeczki
ostrej papryki, 1/3 łyżeczki
kardamonu, 1/2 łyżeczki
imbiru, 1/2 łyżeczki
kolendry, 1 łyżeczka
kurkumy, szczypta
cynamonułyżka
oliwy z oliwekopcjonalnie :
bazylia,
natka pietruszki1.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki i dodajemy w/w
przyprawy i drobno pokrojony
czosnek. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Jeśli nie mamy czasu na marynowanie, możemy od razu zacząć przygotowywać danie.2.
Kalafiora dzielimy na mniejsze części i opłukujemy. Odstawiamy.3.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.4. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i smażymy
kurczaka do miękkości. Po usmażeniu przekładamy go na talerz. Na patelnię wlewamy
mleko kokosowe i dodajemy
surowego kalafiora oraz pokrojoną w kostkę
paprykę. Dodajemy ok. łyżeczkę
soli oraz
cukier i gotujemy do momentu, aż
kalafior będzie miękki.5. Następnie do
kalafiora dodajemy
kurczaka, zmniejszamy ogień do minimum i całość gotujemy ok. 2 minuty. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, skrapiamy całość
sokiem z połowy
limonki. Ewentualnie dodajemy
bazylię /
natkę pietruszki i
papryczkę chili. Podajemy z
ryżem.