Wykonanie
Składniki100 g
gorzkiej czekolady50 g
czekolady mlecznej50 g
ciasteczek Amaretti100 g
migdałów (zmielonych)170 g
cukru2 łyżki
kakaodrobno starta skórka z 1
pomarańczy3 - 4 łyżki
likieru pomarańczowego Cointreau100 g
masła, miękkiego4
jajka, rozmiksowane mikserem3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakaoDo podania, np.
bita śmietana, świeże
maliny, krem
mascarponeKrem
mascarpone:250 g
sera mascarpone125 ml
śmietanki kremówki 30% (zimnej)5 łyżek
cukru pudruPrzygotowaniePrzygotować formę o średnicy ok. 20 - 21 cm oraz młynek do
kawy lub rozdrabniacz do zmielenia
migdałów i
amaretti na proszek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Czekoladę (ciemną i
mleczną) roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce.
Ciasteczka Amaretti oraz
migdały zmielić na proszek. Wymieszać je z
cukrem,
kakao, skórką z
pomarańczy i
likierem.Zmiksować na jednolitą masę z
masłem oraz
jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną
czekoladą.Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko
cukrem pudrem, a następnie
kakao.Podawać samo lub z
bitą śmietaną, świeżymi
malinami czy kremem
mascarpone. Krem
mascarpone: zimną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Szybko zmiksować z
serem mascarpone najednolitą masę. Krem przechowywać w lodówce.