ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto Amaretti

Czekoladowe ciasto Amaretti

nazwa

Wykonanie

Składniki
100 g gorzkiej czekolady
50 g czekolady mlecznej
50 g ciasteczek Amaretti
100 g migdałów (zmielonych)
170 g cukru
2 łyżki kakao
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
100 g masła, miękkiego
4 jajka, rozmiksowane mikserem
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Do podania, np.
bita śmietana, świeże maliny, krem mascarpone
Krem mascarpone:
250 g sera mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
Przygotować formę o średnicy ok. 20 - 21 cm oraz młynek do kawy lub rozdrabniacz do zmielenia migdałów i amaretti na proszek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę (ciemną i mleczną) roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Ciasteczka Amaretti oraz migdały zmielić na proszek. Wymieszać je z cukrem, kakao, skórką z pomarańczy i likierem.
Zmiksować na jednolitą masę z masłem oraz jajkami, uprzednio rozmiksowanymi w oddzielnej miseczce. Na koniec zmiksować szybko z roztopioną czekoladą.
Masę przelać do formy o średnicy 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Nie wyjmować z formy i nie kroić zanim ciasto całkowicie nie ostygnie. Posypać przez sitko cukrem pudrem, a następnie kakao.
Podawać samo lub z bitą śmietaną, świeżymi malinami czy kremem mascarpone. Krem mascarpone: zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Szybko zmiksować z serem mascarpone najednolitą masę. Krem przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_amaretti/przepis.html